• 瀏覽: 6,667
  • 回覆: 112
+4
誰經濟近衰退??
自斬三刀扮英雄??腦殘真系冇得E  !!!!

全香討愛國會員心碎

歐洲響應美國號召,果然非常之聽話。

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-5-5 09:44 AM 發表
歐盟高級貿易官員周二(4日)表示,鑑於中歐雙方在互相制裁之後外交關係惡化,歐盟已暫停批准中歐全面投資協定。歐盟委員會執行

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210505/photo/bkn-20210505002314378-0505_00952_001_01b.jpg?20210505012541

傾都傾咗7年,份協定就放喺度,鍾意幾時簽咪幾時 ...
一個中歐, 一個1R1B 都系搞笑者

講到新疆問題咁大,點解歐盟唔直接否決拉倒, 咁大家都可以關注其他嘢,雙贏仲實際

冇協議大陸咪一樣賺大錢
睇唔到影響到大陸啲乜...

下次特朗普再上場佢地就知錯

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-5-5 09:44 AM 發表
歐盟高級貿易官員周二(4日)表示,鑑於中歐雙方在互相制裁之後外交關係惡化,歐盟已暫停批准中歐全面投資協定。歐盟委員會執行

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210505/photo/bkn-20210505002314378-0505_00952_001_01b.jpg?20210505012541

傾都傾咗7年,份協定就放喺度,鍾意幾時簽咪幾時 ...
美國繼續印美金換資源,有班傻仔收到綠色紙就乜都可以換。

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-5-5 11:15 AM 發表

又並唔係完全益歐洲
只不過各取所需而已

早就講過 份協議談判完成 大家係世界面前確認之後
呢份協議對中國已經發揮左佢最大既價值
之後無論份協議歐盟果邊點走 落唔落實
對中國既影響真係唔大

呢份協議最重要既 就係對歐盟開放各方各面限制
最重要既係歐盟企業可以係中國獨資經營

老實講 就算有無呢份協議
黎緊歐盟企業加大係中國投資 幾乎係必然既事
所以對中國黎講 呢份協 ...
歐盟有分裂既可能性
東盟取代歐盟係早晚既事
始終冇咁有錢歐洲國家
唔願意被綑綁阻住搵錢

引用:
原帖由 behappy1997 於 2021-5-5 09:57 AM 發表
中國正在平穩較快發展中,  歐洲正在衰退邊緣需要有新機會讓歐洲避免衰退。 或者歐洲白人想把印度扶起來取代中國, 不過起碼要再等三十年. 
印度?你都幾樂觀噃,一個國家有三百種方言,懂官方語言唔到百分之十。

中國欠財?!

引用:
原帖由 expedia 於 2021-5-5 01:28 PM 發表

歐盟有分裂既可能性
東盟取代歐盟係早晚既事
始終冇咁有錢歐洲國家
唔願意被綑綁阻住搵錢
歐盟而家內部都已經分裂緊
睇返同俄佬比較接近既歐盟國家
立場上明顯係比較親美
而比較遠既 好似西班牙 葡萄牙 意大利 立場上比較中立

德國同法國就好明顯係想歐盟有戰略自主
而且不願犧牲自己利益成就美國
所以理事會 同 歐洲議會 表現出黎既態度 係完全相反

講真句 我唔認為中歐投資協定歐洲議會可以阻得到
但好明顯而家佢地一方面就拖住唔過
另一方面就想內部立法 為中歐投資協定設立阻礙
有留意既 今次佢地想立法既部分
就係之前中歐雙方傾既時候 刻意迴避既區域

對中國黎講 RCEP先至係重中之中
只要RCEP落實 亞洲就會變成一塊鐵板
到時係歐盟要求爺爺 求奶奶 要黎搭順風車

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-5-5 01:44 PM 發表

歐盟而家內部都已經分裂緊
睇返同俄佬比較接近既歐盟國家
立場上明顯係比較親美
而比較遠既 好似西班牙 葡萄牙 意大利 立場上比較中立

德國同法國就好明顯係想歐盟有戰略自主
而且不願犧牲自己利益成就美國
所以理事會 同 歐洲議會 表現出黎既態度 係完全相反

講真句 我唔認為中歐投資協定歐洲議會可以阻得到
但好明顯而家佢地一方面就拖住唔過
另一方面就想內部立法 為中歐投資 ...
RCEP係抗衡歐美既亞洲組織,組織內大多係發展中國家,所以大多希望借RCEP提升國家地位,唔洗做弱國睇歐美面色,而且大佬係第二大經濟體中國,所以歐盟未話唔驚,中國咁快推數字人民幣,又同伊朗用數字人民幣交易,似係佈局緊成為亞洲貨幣。

但小心澳洲日本似想做針多過想合作

引用:
原帖由 expedia 於 2021-5-5 07:36 PM 發表

RCEP係抗衡歐美既亞洲組織,組織內大多係發展中國家,所以大多希望借RCEP提升國家地位,唔洗做弱國睇歐美面色,而且大佬係第二大經濟體中國,所以歐盟未話唔驚,中國咁快推數字人民幣,又同伊朗用數字人民幣交易,似係佈局緊成為亞洲貨幣。
與其話RCEP係抗衡歐美 不如話係為左地區整合 防止被歐美資本侵略
RCEP就係鼓勵 促進地區內各國互相進行貿易 以及 內部工程承接
同時亦都為左應對一旦歐美 尤其是美國 針對個別國家進行貿易戰

美國至少去到期中選舉前 都應該唔會有乜野大改變
反而歐盟就有D微妙
默克爾今年就會下台 感覺德國果邊開始有暗湧
歐盟決策 基本上係理事會同議會共同決定
而家議會果邊 明顯已經被美國控制
所以歐盟黎緊應該會越黎越反中
不過只要RCEP穩定落黎
到時就睇下邊一邊韌力夠
反正我覺得歐美果邊 經濟出事 只係遲早問題
尤其是拜登強推超大型基建
我都幾肯定真係上馬 美國又多N個計時炸彈等爆

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-5-5 07:47 PM 發表

與其話RCEP係抗衡歐美 不如話係為左地區整合 防止被歐美資本侵略
RCEP就係鼓勵 促進地區內各國互相進行貿易 以及 內部工程承接
同時亦都為左應對一旦歐美 尤其是美國 針對個別國家進行貿易戰

美國至少去到期中選舉前 都應該唔會有乜野大改變
反而歐盟就有D微妙
默克爾今年就會下台 感覺德國果邊開始有暗湧
歐盟決策 基本上係理事會同議會共同決定
而家議會果邊 明顯已經被美國 ...
美國唔改帝制,根本搞唔成大型基建,而且依個國家懶左好耐,有咩正得過制造區域緊張引錢回流印銀紙,一帶一路原意係輸出中國過盛產能,美國有鬼產能咩,都係為做而做吹牛扮大袋。

我都覺得德國可能會反檯,始終默克爾個人受中國果套,唯有寄望馬克龍,佢好似同默克爾幾有默契,但歐盟都好清楚借中國可以獲得更多好處,除左比較有錢歐洲國家外。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]