• 瀏覽: 6,612
  • 回覆: 112
+4
根本呢個協議係中國益歐洲,咁佢唔要咪算羅

你邊個國家單方面想同中國傾就同中國傾啦,無謂搞咁多嘢嘥氣

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-5-5 09:59 AM 發表
發覺同外國做生意,好兒戲
所以依家啲港童完全唔識何謂合約精神

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-5-5 11:07 AM 發表
傳滙豐或倒貼至少93億元出售法國零售銀行業務

歐洲經濟有幾差 匯豐倒貼都唔做歐洲生意
蝕本生意咪出售

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-5-5 09:44 AM 發表
歐盟高級貿易官員周二(4日)表示,鑑於中歐雙方在互相制裁之後外交關係惡化,歐盟已暫停批准中歐全面投資協定。歐盟委員會執行

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210505/photo/bkn-20210505002314378-0505_00952_001_01b.jpg?20210505012541

傾都傾咗7年,份協定就放喺度,鍾意幾時簽咪幾時 ...
冇問題㗎
邊個急呢

引用:
原帖由 kachigarylau 於 2021-5-5 10:40 AM 發表
根本呢個協議係中國益歐洲,咁佢唔要咪算羅
又並唔係完全益歐洲
只不過各取所需而已

早就講過 份協議談判完成 大家係世界面前確認之後
呢份協議對中國已經發揮左佢最大既價值
之後無論份協議歐盟果邊點走 落唔落實
對中國既影響真係唔大

呢份協議最重要既 就係對歐盟開放各方各面限制
最重要既係歐盟企業可以係中國獨資經營

老實講 就算有無呢份協議
黎緊歐盟企業加大係中國投資 幾乎係必然既事
所以對中國黎講 呢份協議本身 只係引入外敵
逼令國內企業升級轉型
當然 協議背後既 就係令歐盟不完全站邊

好早之前 中國已經講過 歐盟唔過呢份協議 咁咪算囉
協議係互惠互利 但如果想藉此想壓迫想要更多著數
咁咪當大家無傾過囉

今次明顯係歐洲議會有人玩野
到現在為止歐盟班大佬 都未出聲 等睇佢地點玩呢場大龍鳳
反正時間已經唔再係歐盟果邊

引用:
原帖由 wk221ab 於 2021-5-5 11:12 AM 發表

冇問題㗎
邊個急呢
德國,法國企業急啲, 其他窮國拖後腿

太多反華政客,一件對大家都有利的事在政治操弄下舉步維艱,你托我手踭我拉你後腿,全世界民主議會都一樣,唔止對外,對內都一樣。一項三年搞掂的基建要傾19年,一項民生款項嘈兩年,一條法案搞10年.......。你哋慢慢玩政治慢慢無限loop,大把嘢等住做唔得閒等你。

唔好轉頭又簽咼

引用:
原帖由 behappy1997 於 2021-5-5 09:57 AM 發表
中國正在平穩較快發展中,  歐洲正在衰退邊緣需要有新機會讓歐洲避免衰退。 或者歐洲白人想把印度扶起來取代中國, 不過起碼要再等三十年. 
等300年吧。

引用:
原帖由 behappy1997 於 2021-5-5 09:57 AM 發表
中國正在平穩較快發展中,  歐洲正在衰退邊緣需要有新機會讓歐洲避免衰退。 或者歐洲白人想把印度扶起來取代中國, 不過起碼要再等三十年. 
“印度成為下一個中國的可能性為零”
  • 印度最近創紀錄的新冠疫情數據舉世震驚。作為中國的大鄰國,其總理莫迪挑動民族主義情緒,主動在邊境挑起事端,不時擺出一幅要“壓過”中國的架勢,如今卻深陷一場國家治理危機。
    為此,英國學者馬丁·雅克(Martin Jacques)5月3日發推評價印度。他認為印度的疫情是一場災難,印度“成為下一個中國”的可能性為零。馬丁覺得,無能、傲慢的莫迪要為此負最主要責任。

馬丁·雅克分兩條推文寫道:“印度的疫情危機是一場悲劇。最主要責任在莫迪身上,他沾沾自喜,無能傲慢。整個國家完全沒有做好(抗疫)準備。莫迪的表現比特朗普和博索納羅還差。(印度這波疫情)的長期後果是巨大的。印度成為下一個中國的可能性為零。”

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-5-5 09:44 AM 發表
歐盟高級貿易官員周二(4日)表示,鑑於中歐雙方在互相制裁之後外交關係惡化,歐盟已暫停批准中歐全面投資協定。歐盟委員會執行

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210505/photo/bkn-20210505002314378-0505_00952_001_01b.jpg?20210505012541

傾都傾咗7年,份協定就放喺度,鍾意幾時簽咪幾時 ...
歐洲要自己鎖國都無佢辦法

協定既野無好過有,做生意係講合同合約的,歐洲想太多了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]