• 瀏覽: 967
  • 回覆: 22
世界衛生組織(WHO)5月3日呼籲暫時豁免新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)疫苗知識產權。↓想知道其他地方民眾在疫情持續期間的生活,請點擊放大觀看:

暫時豁免疫苗知識產權,最大的受益者並不是那些貧窮得無法得到疫苗的國家。因為他們根本沒有生產疫苗所需的錢,當然也就沒有一切必備的生產、運輸疫苗的設備。暫時豁免疫苗知識產權,最大的受益者將是那些有錢但是沒有知識產權的富裕國家。他們免費得到疫苗知識產權,大肆生產疫苗,然後高價賣給需要的國家,這獲益可想而知。所以,這個節骨眼上,到底是誰在背後呼籲放棄疫苗知識產權?因此,譚德塞不過是表面代理髮言人。至於是替誰發言?已經很明顯了,看看是誰剛給了2億美元世衛組織。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/620602/新冠肺炎-世衛-暫時豁免疫苗知識產權不是慈善問題

救人才是首要呀! 你等中招啦

mrna並不需要很高的技術以及設施, 反而滅活對設施要求更高.

而開放知識産權更能加快研究變種疫苗, 靠而家得的藥廠研究根本追唔到變異.

引用:
原帖由 gogoaway 於 2021-5-5 08:47 AM 發表
救人才是首要呀! 你等中招啦
人?圖利?西方發達國家囤積疫苗超過他們本身全民接種所需連唔會用嘅疫苗都囤積為乜???

歐美平日就把口講人權平等

有難就自己大量團貨 (話能之擺到過期+唔批用, 照搶)
其他野又多限制

呢塊照妖鏡真係夠大, 夠堅,夠晒真

中國可以大量出口生產線。

引用:
原帖由 peter925 於 2021-5-5 09:11 AM 發表
中國可以大量出口生產線。
印度先係生產藥既大國.........有晒生產線+設備 lor 就係美國扣起d原料
冇原料產條能毛咩........呀印太聯盟

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-5-5 09:34 AM 發表

印度先係生產藥既大國.........有晒生產線+設備 lor 就係美國扣起d原料
冇原料產條能毛咩........呀印太聯盟
要滅活喎,雖然印度滅活最叻,不過滅活疫苗就唔睇好。

引用:
原帖由 peter925 於 2021-5-5 10:06 AM 發表

要滅活喎,雖然印度滅活最叻,不過滅活疫苗就唔睇好。
吊........印度廠輝瑞d藥生產唔到咩
d愛茲/癌症藥係滅活???
你主人扣印度原料, 又想轉移視線

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-5-5 10:09 AM 發表

吊........印度廠輝瑞d藥生產唔到咩
d愛茲/癌症藥係滅活???
你當人人有愛茲/癌症牙?

引用:
原帖由 peter925 於 2021-5-5 10:10 AM 發表

你當人人有愛茲/癌症牙?
輝瑞就係用d醫癌既方法黎出疫苗

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-5-5 10:12 AM 發表

輝瑞就係用d醫癌既方法黎出疫苗
佢係醫癌症,唔咪預防癌症,打針醫唔好死鬼咗都係正常的,你打落正常人度想死牙?

引用:
原帖由 peter925 於 2021-5-5 10:14 AM 發表

佢係醫癌症,唔咪預防癌症,打針醫唔好死鬼咗都係正常的,你打落正常人度想死牙?
即係印度有設備.........係美國扣原料啦
吹滅活疫苗都改變唔到美國仆街既事實

滅活疫苗<=美國都好多AZ, 不過美國唔批, 又唔能放比印度, 生人霸死地咪呢d 76 lor

輝瑞昨晚公佈,預計今年從疫苗賺取250億美元,你話佢會答應麼?

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]