• 瀏覽: 10,725
  • 回覆: 69
對于林鄭,神某心情矛盾;一方便覺得她優柔寡斷、進退失據。另一方面在這個有缺陷的政治生態之下寄與無限同情。
閱5月5日頭條日報《巴士的點評》,豁然開朗。

特首備基因
超凡硬朗人
乾坤生正氣
大局見全新

巴士的點評——尋找Angel的故事—來屆特首要了解「兩制」的真義 - https://hd.stheadline.com/news/c ... l的故事—來屆特首要了解-兩制-的真義

我對現在的政府,有些失望.
除了一哥.
國家方針,需要地方官員配合.
特區,有特區的運作,但大前提是一國.
要合乎國家利益為前題

引用:
原帖由 泉船 於 2021-5-7 07:00 發表
我對現在的政府,有些失望.
除了一哥.
國家方針,需要地方官員配合.
特區,有特區的運作,但大前提是一國.
要合乎國家利益為前題
情況一定會改。其實已經改緊。請大家畀的耐心吧。

問題係林鄭真係好唔惦喎
幾乎好多政策一推出,外界反對聲浪大
就馬上龜縮回去
連菲傭強制接種疫苗政策
大佬,推動前冇深思熟慮過
冇沙盤推演過
用膝蓋想都知,一定會有人用"人權"黎反對
結果同逃犯條例一樣要撤回
一個政府唔可以咁,一而再朝令夕改
以後市民當政府9UP,大家就坐定定睇你政府推動到至算
咁樣點做到大事?
而家咩野時候,仲玩試水溫?
林鄭係英殖時養大的
公務員性格,做事瞻前顧後
香港特首相信係世界上數一數二難做的官
少啲魄力同大開大合性格,根本做唔惦

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-5-7 10:54 AM 發表
問題係林鄭真係好唔惦喎
就馬上龜縮回去
連菲傭強制接種疫苗政策
冇沙盤推演過
咁樣點做到大事?
林鄭係英殖時養大的
公務員性格, ...
只能講,區做事前考慮不周全,不過這已經系“死罪”,區沒尼個機會比區考慮不周,因為區系香港的特首,成日道歉,成日犯錯又收回,就已經系不及格的表現,沒理由可講

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-5-7 10:30 AM 發表

情況一定會改。其實已經改緊。請大家畀的耐心吧。
有改善.
,不過其下屬,的表現強差人意

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-5-7 10:54 AM 發表
問題係林鄭真係好唔惦喎
就馬上龜縮回去
連菲傭強制接種疫苗政策
冇沙盤推演過
咁樣點做到大事?
林鄭係英殖時養大的
公務員性格, ...
菲傭或南亞的禍患,該認真看待.

引用:
問題係林鄭真係好唔惦喎
就馬上龜縮回去
連菲傭強制接種疫苗政策
冇沙盤推演過
咁樣點做到大事?
林鄭係英殖時養大的
公務員性格, ...
董生,梁生,曾生,過往的特首總有罵名.
回歸後仍有執政錯漏.
可能因為後台不強硬.
有了後台,雷厲風行,不在話下.
可悲的是遲來的雷

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-5-5 08:03 AM 發表
對于林鄭,神某心情矛盾;一方便覺得她優柔寡斷、進退失據。另一方面在這個有缺陷的政治生態之下寄與無限同情。
閱5月5日頭條日報《巴士的點評》,豁然開朗。

特首備基因
超凡硬朗人
乾坤生正氣
大局見全新
希望下一屆特首,能有承擔

大家都知道的事,當局冇可能唔知。換位思考,一切可心領神會。

東西方角力是肯,目前已經攻守換位:若你是阿爺……😂😂😂😂

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-5-8 10:18 發表
東西方角力是肯,目前已經攻守換位:若你是阿爺……😂😂😂😂
肯定的

引用:
原帖由 泉船 於 2021-5-8 05:15 AM 發表

董生,梁生,曾生,過往的特首總有罵名.
回歸後仍有執政錯漏.
可能因為後台不強硬.
有了後台,雷厲風行,不在話下.
可悲的是遲來的雷
基本上回歸後原來政治結構並不能適用,至會出現咁大問題
並唔係修改法律就能改變
過去港督係空降式,可能黎香港出任前,從未到過香港
半句廣東話都唔識講
點解大多數能夠做到任滿
除左冇反對派,港督下的由布政司長等司級官員
班英國鬼佬冇人會扯港督後腿
就算港督唔識,個班底會自動過渡扶助下任港督
香港特首非政黨人士,沒有任何班底
下面司級官員可能陽奉陰違,有責任就推卸
睇下黑暴之亂,林鄭錄音外流,佢自己點講法?
佢話呢段時間,全個政府部門,只有警隊挺特首...
咁即係點? 其他部門唔扯後腿就偷笑
大家側側肩睇林鄭跳火坑,好似事不關己
政府唔係靠一個人或一哥可以單打獨鬥
連中國共產黨都係以習近平為首的一個團隊
如果下面的人個個有事就逃避,特首縱使係百年奇才
下面啲人叫唔郁,一個人能撐全局?
加上香港班地產霸權,李先生呢類人,鄧小平時代就同北京打交道
一直以來都係直達天庭的紅頂商人
我認為幾大霸權家族,打從心底根本不會放特首在眼內
佢地同中央高層關係比特首好得多,請問點算?
大家如果仲有印象,老董當年傳出就係俾地產商去江澤民面前告狀
除非改革到,以後特首不是一個人,而是一個TEAM
建制派以及咩野忠誠反對黨都好
只要政府長遠規劃傾好,你班友死都要支持到底,唔可以扯後腿
否則換邊個黎做特首,通過再多國安法,只能平亂,要建設仍然遙遙長路

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]