• 瀏覽: 26,345
  • 回覆: 419
+5
辛勤工作,營營役役,為了甚麼?不外乎是升職加薪、一展抱負,過一些更好的生活吧?但你又可曾想過,世上就有這麼一份工,即使給你大好「錢」途,你卻不要也罷? 「聽到啲消息係會宣誓嘅⋯⋯想嚟呢度(英國)畀個女接受教育,咁我哋都選擇辭職。」 雖千萬人吾往矣的主角,乃是前公務員阿樂(化名...

阿樂坦言,原本薪水大概$26,000左右若升職的話,既「跳point」又加薪,5年間可加至$43,000,10年後可升達近$60,000。但跟太太商量後,夫妻倆還是選擇斷捨離,不宣誓、不升職,瀟灑地遞上辭職信,毅然離港,一家三口齊上齊落地來到了英國列斯。正式開展了「公務員・公務完」的新歷程。

因此到埗後他也會替鄰居義務修繕花園,尤其是住在隔鄰的那位老婆婆,「我走過去打理佢花園啦我都無同佢講剪完先算,好多玻璃樽好多垃圾就清咗佢同佢修剪咗先,起碼企企理理吖!善惡到頭終有報,而且報應不爽︰「鄰居話好靚呀,完全唔同晒呀,仲成日畀手指公我

呢張插圖毒果話代表同鄰居關係好, 但明眼人一睇就感覺到個英國佬有D 想小佢, 而且似偷拍多, 關係好既人咁影相架?!

奇怪了?! 睇個樣點睇都唔似讀過書, 更唔似賺緊6萬蚊一個月. 睇埋內文原來係指26,000.

毒果連搵過賺6萬的都搵唔到.  為左呃like, 竟然自願幫人拾拉圾/玻璃樽,  仲要開心死啦,

點解連最基本既自尊都無埋? 同係香港黑暴期間既暴徒, 成強烈既對比.

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/lifestyle/20210505/ZKNMVP3WZRGXBLWIFPDOO73OEU/

引用:
原帖由 cskch 於 2021-5-5 06:51 AM 發表
辛勤工作,營營役役,為了甚麼?不外乎是升職加薪、一展抱負,過一些更好的生活吧?但你又可曾想過,世上就有這麼一份工,即使給你大好「錢」途,你卻不要也罷? 「聽到啲消息係會宣誓嘅⋯⋯想嚟呢度(英國)畀個女接受教育,咁我哋都選擇辭職。」 雖千萬人吾往矣的主角,乃是前公務員阿樂(化名...

阿樂坦言,原本薪水大概$26,000左右,若升職的話,既「跳point」又加薪,5年間可加至$43,000 ...
所以on9仔先信毒果。

引用:
原帖由 cskch 於 2021-5-5 06:51 AM 發表

阿樂坦言,原本薪水大概$26,000左右,若升職的話,既「跳point」又加薪,5年間可加至$43,000 ...

果然毒果是作文
六萬錢途算吧啦

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-5-5 06:57 AM 發表
周圍都係生豬肉 住都住得唔快樂
又引入篤背脊文化 真係好難和你癲
係啊,你班曱甴真係砌警察好多生豬肉,砌完被踢爆潛水就當無野,勁癲

個女俾佢害 L 死啦,成世俾白皮豬歧視,出街分分鐘又俾黑鬼打,好樣 d 會俾警察姦殺,大鑊鳥 😷

咁我無買六合彩我放棄咗幾千萬添

一百年後會升60萬添

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-5-5 07:05 AM 發表

例如呢?
你啲曱甴手足彈珠射爆眼就砌警察生豬肉布袋彈射爆爆眼女隻眼

明智決定!👍🏼

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-5-5 06:57 AM 發表
周圍都係曱甴,真係住得唔快樂,而家佢哋自動自覺走去英國,香港又可以再進步了

引用:
D反中白一日人在中國地方, 講既野都無說服力...

好奇怪,不停宣傳移民英國,毒蘋果日報記者仲未走?🤣🤣🤣🤣

引用:
原帖由 老納 於 2021-5-5 07:09 AM 發表

周圍都係曱甴,真係住得唔快樂,而家佢哋自動自覺走去英國,香港又可以再進步了
啲曱甴成日話中共好驚佢地走,照理應該即走啦,但佢地又好賴共咁配合中共唔走繼續賴死喺香港喎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]