• 瀏覽: 5,272
  • 回覆: 18

歐中關係因3月的互相制裁事件而惡化,歐盟委員會周二表示,爭取批准中歐投資協定的努力實質上已暫停

歐盟委員會執行副主席東布羅夫斯基斯(Valdis Dombrovskis)周二接受法新社訪問時說:「某種意義上,我們現已暫停……歐盟委員會方面的政治外展活動。」
他說,歐中3月互相制裁事件無助於敲定協定,尤其是當時中國制裁歐洲議會議員,而他認為是否批准協定,要視乎歐盟與中國關係能否有更廣泛發展。

中歐去年12月底宣佈原則上完成中歐投資協定談判。不過,歐洲議會當時指中國未在協定條文中實質承諾批准《廢止強迫勞動公約》,對協定表示反對。3月,歐盟就新疆人權問題制裁4名中國官員和新疆生產建設兵團公安局,北京隨即對歐洲的10人和4機構報復,制裁5名歐洲議會議員,以及荷蘭、比利時、立陶宛國會議員,還有歐盟理事會政治與安全委員會、歐洲議會人權分委會、德國墨卡托中國研究中心、丹麥民主聯盟基金會。制裁事件令歐議會抵制協定的呼聲更高。歐洲議會取消原定3月舉行的協議審議會以示抗議。歐洲議會第二大黨明言,撤銷制裁是審議協定的條件。

中歐投資協定談判完成後,尚要經歐盟27個成員國同意及歐洲議會批准才會生效,預期歐議會批准程序最遲明年完成。

法新社/德新社
=====================================================================================

正式宣佈玩完。相信5毛又會話呢個協議中方讓步太多,取消反而係好事!

即係當日達成協議時,打纙打鼓吹奏,乜嘢歐盟打面美國係好事;今日取消又係好事?

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/international/20210505/K4XSFWADPRFV3DLWK7M4TWHJPI/

好帖重溫!

破美圍堵 邁進一步 中歐達成投資協定 - 東方日報

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29632786&extra=&page=1

喱個協議只係想將中國同歐盟國家分別簽署嘅貿易協議簡化、統一。以後中國嘅對口係歐盟,而唔係歐洲內個別國家。
你評估下,一個整體嘅歐盟嘅議價能力大,定係個別國家嘅議價能力大。

中國冇損失.

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-5-5 08:19 AM 發表
中國冇損失.
當然。

有協議,中國贏。
冇協議,中國都係贏。

此之謂雙贏,win win!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-5-5 10:30 AM 發表

當然。

有協議,中國贏。
冇協議,中國都係贏。

呢份協議中國同歐盟雙方都有利益先會簽, 唔係中國單方面得益, 無話邊個輸或邊個贏,
但家陣全世界得中國經濟有增長,如果唔簽協議, 中國大不了小左增長率, 反之歐洲如果想儘快回復經濟增長的話, 呢個協議對佢地既經濟增長非常重要, 所以歐盟會心急過中方, 但為左面子問題(比中國制裁落唔到台), 所以暫停協議 (唔係取消協議), 拖延一下扮上菜

引用:
原帖由 tommysow 於 2021-5-5 10:59 發表

呢份協議中國同歐盟雙方都有利益先會簽, 唔係中國單方面得益, 無話邊個輸或邊個贏,
但家陣全世界得中國經濟有增長,如果唔簽協議, 中國大不了小左增長率, 反之歐洲如果想儘快回復經濟增長的話, 呢個協議對佢地既經濟增長非常重要, 所以歐盟會心急過中方, 但為左面子問題(比中國制裁落唔到台), 所以暫停協議 (唔係取消協議), 拖延一下扮上菜
咪係, 中國大把錢, 使條L睇你歐盟班柒頭面色咩.

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-5-5 12:07 PM 發表

咪係, 中國大把錢, 使條L睇你歐盟班柒頭面色咩.
係?之前傾掂數時,香討吹奏得好利害嗰喎?

雖然剛剛全國脫貧,但6億人月入唔夠1000人仔,點有錢法呢?

中國2021第一季經濟增長18.3%...
歐元區2021第一季預期係負0.8%...

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-5-5 10:30 AM 發表

當然。

有協議,中國贏。
冇協議,中國都係贏。

以現時經濟環境,協議對歐洲利益多過中國..

當然中國本身內循環已足夠應付外部環境危機.
有埋中歐協議就加乘,同時令歐洲經濟更穩固...
中國本身亦獲益..
但沒有協議,中國仍然在RCEP,和最大貿易夥伴東盟及日韓可以帶來東亞在疫後復甦..
歐洲就被美國拖後腳..疫後難回復之前數字...

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-5-5 12:13 發表

雖然剛剛全國脫貧,但6億人月入唔夠1000人仔,點有錢法呢?
有錢, 係講緊中國政府呀, 窿西度度都有.  睇吓中國買咗幾多美債先啦.

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-5-5 12:13 PM 發表

美國 都有好多人失業瞓街啦, 又唔見你講?
查實全世界都有窮人, 中國入世貿只不過20年, 全國人均收入已經翻左幾翻, 你睇下同期立國既印度, 咪仲有幾億窮人無飯開, 中國有今日既成績, 你仲想點呀?

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-5-5 12:15 PM 發表

中國2021第一季經濟增長18.3%...
歐元區2021第一季預期係負0.8%...
高低立見

小心所有投資化為烏有

遭制裁議員形容是大勝利 人權觀察:搬石頭砸腳

歐洲議會外交委員會成員格盧克斯曼(Raphael Glucksmann)本身遭到北京制裁,並反對中歐投資協定。來自法國的他表示:「我們預感會贏出今次表決,委員會主導了這件事。而考慮到跨國企業瘋狂游說和德國政府對協定的支持,這次是一次巨大的勝利。」

人權觀察中國部主任理查森(Sophie Richardson)則引用中方近年的常用語,形容中方今次是「搬起石頭砸自己的腳」,指習近平只能怪自己

https://hk.appledaily.com/international/20210505/K4XSFWADPRFV3DLWK7M4TWHJPI/
================================================================================

「搬起石頭砸自己的腳」,估唔到啲鬼佬學嘢又幾快!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]