• 瀏覽: 4,885
  • 回覆: 25
+2
冇啦啦拖咩俄國落水,俄國啋你有味啦,唔好忘記,—,二戰人家係同盟呀

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-5-4 09:51 PM 發表
兩名芬蘭軍事專家在美國國家利益雜誌上刊文指出,辯論中俄是否是軍事同盟已經沒有意義了,中俄實際上已經是戰略同盟了。任何一方對美出牌都能給另外一方創造出戰略進攻的機會,可以動的棋子太多了,美國和它的盟國已經進入了被動的局面,隨時可以被證明是紙老虎。

https://wx1.sinaimg.cn/mw690/8031f80fgy1gq6mynuk8pj20ku0ya76l.jpg
打一場勁的,大家不要再吹牛逼

引用:
原帖由 山邊懷舊的才藝 於 2021-5-5 05:59 PM 發表
冇啦啦拖咩俄國落水,俄國啋你有味啦,唔好忘記,—,二戰人家係同盟呀
同盟既係蘇聯 ,,解體幾十年了

引用:
原帖由 長者 於 2021-5-4 11:37 PM 發表
話就話不結盟政策,靜雞雞傾咗乜鬼知咩
不結盟的結盟其實更具靈活性,雙方有協調機制互相做適當的配合對接就行,不用顧忌盟約的硬性規定而令到束縛手腳引發大戰。例如一戰便因為有三國同盟和三國協約,一國宣戰便令全歐洲都不得不一起宣戰。

引用:
原帖由 Visita 於 2021-5-5 03:55 PM 發表

中東石油不能放棄,那老美會犧牲那個?

東歐小國如波蘭、捷克等最高危,於老美沒有任何價值,卻又在最前線挑釁俄羅斯的麻煩製造者;在亞洲,當然是台灣省,不只燙手,分分鐘搭上美國整個國家。 英國、澳洲跟美太貼,跑在前頭的美狗,美國國力一落千丈,英、澳的環境不遑多讓,為了美國自己利益,殺狗求饒是必然。
日本太重要。美國不太可能放棄。放澳洲條瘋狗給中國出氣正好。

引用:
原帖由 棧道 於 2021-5-7 02:11 AM 發表

同盟既係蘇聯 ,,解體幾十年了
有咩分別,美俄都係耶L教架,睇歌劇,跳芭蕾舞,聽交響樂,呢D高尚文化架

引用:
原帖由 山邊懷舊的才藝 於 2021-5-8 02:12 PM 發表

有咩分別,美俄都係耶L教架,睇歌劇,跳芭蕾舞,聽交響樂,呢D高尚文化架
以你咁講,中東都係英美同一國,大家都係睇聖經

左右互搏   左手亢龍有悔,右手空明拳
精要在於一心二用,不同招式各有各打,但又可互補不足。

中俄互通情報,耐吾中聯合軍演令對手有所顧慮,
科技上在太空合作。
天然氣、農礦丶家電丶貨幣互換。各得其所。
在經濟上支持親俄國家,
俄佬重兵在烏克蘭那邊,遠東不怕美日同盟,因為有中朝箝制。

地圖上,中俄連成一氣,連橫歐亞。反覶G7散收收,合縱敗局。
在產經上,中俄幾乎沒有重疊,易結秦晉之好,歐美產經太多重疊便各懷鬼胎。

引用:
原帖由 棧道 於 2021-5-11 01:14 AM 發表

以你咁講,中東都係英美同一國,大家都係睇聖經
你話呢

引用:
原帖由 山邊懷舊的才藝 於 2021-5-11 11:33 AM 發表

你話呢
我問你,你又問反我

引用:
原帖由 棧道 於 2021-5-11 11:49 AM 發表

我問你,你又問反我
中東當然有

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]