• 瀏覽: 1,246
  • 回覆: 5
l香港卻相反
建議年青有條件無長期病嘅同事及朋友去打,佢地都回應睇定d先。(幾個月前睇到今日)
反而上左年紀嘅同事(包括有長期病的)朋友一早去打晒。
建議政府出年或再有新一批新冠疫苗,可考慮收費,綜援戶,低收入者及60以上免費。其它一律收費,“以免浪費資源”。
再激d,香港本地今年已訂嘅貨,而又無人打,預左會浪費的,不如未過期前索性捐比東南亞有需要地區吧。

引用:
原帖由 Astro_0 於 2021-5-5 07:14 PM 發表
同意。啲針冇人打放倉到期就要扔,不如捐第三世界好似印度,個人認為批疫苗最終都係堆填。
外地包括歐美,人地爭崩頭都要打疫苗,香港人三催四請都無人打。
呢d情況好明顯“不良傳媒”為爭眼球事事同政府對著幹,事事“先設立場”“失實誇張報導”,所做成嘅“不良社會現象”。

難怪社會有聲音要立法“管制傳媒”。

咩“垃圾第四權”,絕對比不上“整體社會利益”。

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-5-5 09:36 PM 發表

外地包括歐美,人地爭崩頭都要打疫苗,香港人三催四請都無人打。
呢d情況好明顯“不良傳媒”為爭眼球事事同政府對著幹,事事“先設立場”“失實誇張報導”,所做成嘅“不良社會現象”。

難怪社會有聲音要立法“管制傳媒”。

咩“垃圾第四權”,絕對比不上“整體社會利益”。
三百五十萬藍絲打咗未?照計藍絲唔會與政府對著干。

引用:
原帖由 香江人 於 2021-5-6 09:42 AM 發表

講呢D呀!
咁二百幻黃絲去左英國/西人國未???

引用:
原帖由 香江人 於 2021-5-6 09:42 AM 發表

三百幾萬人唔打,係被某些“媒體放大洗腦”令到佢地怕自己身體過唔到或其它原因不能詳論。
事實上,我本人三十有多,由細到大記憶中打過不下十針各種疫苗。有後遺症?搞笑。我打兩針都無放假照常開工,放工照常有運動,我仲想打埋復必泰果兩針(因為唔洗錢嘛),可惜我家老虎唔準咋。
科學上,疫苗係令我地身體免疫系統記錄某病毒。
事實上,連最有條件去注射疫苗的健康年輕一代也對新冠疫苗卻步。
“媒體的第四權”係拎黎令社會走向正道,而不是毀滅。
如不幸香港有印度那情況發生,情況令我不敢想像。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]