• 瀏覽: 13,056
  • 回覆: 176
+6
引用:
原帖由 montejo 於 2021-5-4 10:41 PM 發表

可能你無留意六四帶來周邊的暴力,正如當日和理非帶出來的黑暴
所以去到5月尾6月初,見到有人扮絕食,有人開始放火燒雜物 (相比香港燒商鋪,燒銀行,巳經和平好多),我就已經唔再支持學生繼續抗爭落去!

引用:
原帖由 我係掟磚廢青1號 於 2021-5-4 10:27 PM 發表

整個5月份黎講,中國學生依然和平靜坐。而去到6月初,我相信有外國勢力參與及資金上的支持,導致整個運動變質,小部份暴徒騎劫大部份和平示威者,最後引致64出現!

無論如何,有軍人死傷,有學生死傷,有市民死傷。所以我支持記念64運動,但不反中反共,只替所有64死傷者默哀
五月下旬好多地方已經有暴力事件啦!香港當時新聞靠外國,外國想畀乜你睇你咪睇到個啲囉傻仔

引用:
原帖由 victorkc 於 2021-5-4 07:16 PM 發表
又話柒爆都唔割既?
國安法威力勁過柒爆

引用:
原帖由 我係掟磚廢青1號 於 2021-5-4 10:46 PM 發表

所以去到5月尾6月初,見到有人扮絕食,有人開始放火燒雜物 (相比香港燒商鋪,燒銀行,巳經和平好多),我就已經唔再支持學生繼續抗爭落去!
其實你睇翻東歐蘇聯中國六四,阿拉伯之春,茉莉花革命,利比亞革命………全部一個套路,初初係學生和平示威………

當年唔係鄧小平決斷,中國應該好似蘇聯咁玩完

引用:
原帖由 montejo 於 2021-5-4 10:46 PM 發表

五月下旬好多地方已經有暴力事件啦!香港當時新聞靠外國,外國想畀乜你睇你咪睇到個啲囉傻仔
無法啦,當其時資訊冇咁發達,睇幾多咪知幾多囉。不過最恐怖係明明有暴徒行為照片、影片流出,但去到第二日,就全港傳媒都洗白,所有照片、影片失蹤,不再報道,只針對軍方行動。

引用:
原帖由 我係掟磚廢青1號 於 2021-5-4 10:53 PM 發表

無法啦,當其時資訊冇咁發達,睇幾多咪知幾多囉。不過最恐怖係明明有暴徒行為照片、影片流出,但去到第二日,就全港傳媒都洗白,所有照片、影片失蹤,不再報道,只針對軍方行動。
最唔明白,亞視買咗西班牙電視台套天安門片,竟然等幾年先播

玩政治玩到咁,當日決定搞政變,就預有今日,亦應準備逃亡路線,而家做人做到要避黎避去,問吓自己當日諗緊乜啦。

引用:
原帖由 montejo 於 2021-5-4 10:50 PM 發表

其實你睇翻東歐蘇聯中國六四,阿拉伯之春,茉莉花革命,利比亞革命………全部一個套路,初初係學生和平示威………

當年唔係鄧小平決斷,中國應該好似蘇聯咁玩完
六四係尾國佬喺中國搞嘅第一次顏色革命,只係跟住幾十年,估唔到中國發展迅速,人民生活大幅度改善,滿意政府度極高,再冇機會落手,最後等到香港...........下刪三千字

冇加入,有同流咁點打得甩呢阿大律師?!

引用:
原帖由 我係掟磚廢青1號 於 2021-5-4 10:53 PM 發表

其實香港黑暴完全係一個縮影,傳媒唔會報導真相,甚至刻意抹黑警察,制造市民警察對立,還好香港仍有一大班人保持清醒,成為黃屍曱甴口中的藍絲

佢個樣又乞人憎款

娘加結啲表演,充分反應咗泛民啲嘴面。什麽理想主義通通係假臉具,自私自利才是真性情。

涼瓜杰話自己從來都唔支持反對派,亦唔係反對派,坐監更精彩只係呃傻仔

亞爺不是同你講笑嘅

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]