• 瀏覽: 6,272
  • 回覆: 75
+9
引用:
原帖由 輪皇 於 2021-5-4 01:21 PM 發表

現在的中國領導人都冇打過仗,唔敢開戰。
中越戰爭時習總都應該唔細啩!

臺灣又搬唔走,火網早已覆蓋全島,想幾時武統都🉐。依家中美博弈中,手中多張臺灣牌亦係不錯啲選擇。

灣灣唔聽話嘅只有啲個跳皮嘅,但其他仲系我哋同胞,所以大陸唔會輕易動武,除非灣灣跨過一個中國嘅底線

引用:
原帖由 得閒看看 於 2021-5-4 05:22 PM 發表

中越戰爭時習總都應該唔細啩!
1979年應該20出頭,但沒有參軍打仗。

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2021-5-4 02:07 PM 發表

後遺証太多,基本未到非收不可時機。
只會越遲越難,到台灣真係趁這時間輪入美國大殺力武器,及加速洗腦台反抗意色,到時引起的對戰死傷,相信是而家的很多倍!

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-5-4 06:10 PM 發表
大陸果D5毛聞會睇人變白痴
陳年估董了寧號當寶
美國豈不是如你形容般白痴?望住遼寧艦,打雀咁眼喎

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-5-4 18:16 發表

只會越遲越難,到台灣真係趁這時間輪入美國大殺力武器,及加速洗腦台反抗意色,到時引起的對戰死傷,相信是而家的很多倍!
就算今天武統也不會留手,中共不可能白養二千萬台島廢物。

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-5-4 08:25 PM 發表

就算今天武統也不會留手,中共不可能白養二千萬台島廢物。
但越往後,反抗力會越強

兵貴神速呀,中國!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-5-4 20:39 發表

但越往後,反抗力會越強

兵貴神速呀,中國!
留島不留人,呢句嘢唔係靠嚇…

引用:
原帖由 Visita 於 2021-5-4 02:14 PM 發表

項莊舞劍,志在老美。武統台灣省話乜易,志在引誘老美來打殘太平洋艦隊,導致美國霸權沒落。 美國不能承受戰敗後果!
點止太平洋甘少胃口,起碼打到佢似一戰後既英國,唔敢再理英倫海峽以外既事。
所以,現在要佢加多啲籌碼入死島,到時圍島打援,一舖輸光光
Polyu或cu 類似模式,不過層次當然差天共地。

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-5-4 08:41 PM 發表

留島不留人,呢句嘢唔係靠嚇…
未需要去到把全島煮鶴焚琴,
台島上仍有不少心繫中國的!

約埋俄羅斯一齊舉事,老美首尾未能呼應間,大局已定。
一旦出兵一定閃電戰,兩三日就搞掂,到時已成既定事實,各國只可接受。

引用:
原帖由 BlusDave 於 2021-5-4 05:45 PM 發表
灣灣唔聽話嘅只有啲個跳皮嘅,但其他仲系我哋同胞,所以大陸唔會輕易動武,除非灣灣跨過一個中國嘅底線
咁容易呃?
蔡英文明獨,
所謂國民黨,
是暗獨.

中國政府只需按自己意願和能力去辦.

跟台灣那一位傾統一.
根本無意義.
中國政府好清楚這一點.

中國政府,天真,
信台灣政黨?

唔係呀!

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-5-4 06:10 PM 發表
大陸果D5毛聞會睇人變白痴
陳年估董了寧號當寶
自作孽不可活

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]