• 瀏覽: 21,006
  • 回覆: 3
引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-5-4 09:34 AM 發表
台軍自認漢光演習電腦兵推加上表演性質濃厚的實兵操練,已經能夠涵蓋所有敵情想定,美方看法則不儘然同意。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210503/465854273817677824964513.jpeg/Ln77ctXvK61ckwuDobdnx8B3GZWDbfeoGFAB-RhQAfk?v=w1280r16_9

美方人士表示,台軍從未 ...
美國 : 解決方法,同我買多D武器啦!

引用:
原帖由 waltzno2 於 2021-5-4 10:39 AM 發表
都唔明萊豬點解會希望美軍幫手?而家開晒口話好難打,仲有乜可以救到佢呢?
美國如果真係白痴到要為台灣而出手, 即係正面向中國宣戰
軍事上當然有差距, 打唔打得贏就另一回事
但到時唔會只得中美兩國玩, 其他國家被逼要選邊企, 會演變成全球戰爭
作為主戰場既台灣島, 其死傷及破壞程度係無法計算
經濟上就會全球攬炒

引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-5-4 10:51 AM 發表

除非美國喺電子戰打贏,否則輸硬
以前大陸軍事上最怕既唔係唔夠彈藥, 或者唔夠外國先進
最怕既係導航系統, 一路都要依賴美國GPS, 歐洲既Galileo, 或俄佬既GLONASS
被人一CUT就盲晒, 有幾多導彈都無用武之地
依家北斗上線, 情況就唔同了

引用:
原帖由 後天紅色的羊 於 2021-5-4 11:03 AM 發表

其實打台灣洗咩GPS丫, 就算20年前大陸都足夠掃平台灣, 只係中共到左而家收返台灣除左心理作用之外仲有咩作用?
把台積電收歸國有

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]