• 瀏覽: 20,930
  • 回覆: 305
講來講去
即係又叫呆灣科水買過期武器
速速磅唔好兩頭望!
🤭🤭🤭

引用:
原帖由 後天紅色的羊 於 2021-5-4 11:03 AM 發表

其實打台灣洗咩GPS丫, 就算20年前大陸都足夠掃平台灣, 只係中共到左而家收返台灣除左心理作用之外仲有咩作用?
把台積電收歸國有

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-5-4 09:34 AM 發表
台軍自認漢光演習電腦兵推加上表演性質濃厚的實兵操練,已經能夠涵蓋所有敵情想定,美方看法則不儘然同意。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210503/465854273817677824964513.jpeg/Ln77ctXvK61ckwuDobdnx8B3GZWDbfeoGFAB-RhQAfk?v=w1280r16_9

美方人士表示,台軍從未 ...
老尾係咁放風聲, 其實係........
1. 想呆蛙幫佢買多d垃圾先可以頂多陣大陸
2. 就算呆蛙被攻陷, 都唔好怪我, 我己經幫緊你, 幫緊你

3. 最好先作最壞打算, 將呆資產轉移去老尾先, 像呆積電城答應咗要起就快卵d起, 唔好縮沙

美國唔係怕陸攻台, 而係怕大陸唔攻台.

正如2019年香港, 美國都唔係怕大陸出解放軍, 而係怕大陸唔出解放軍. 
結果, 大陸冇出到解放軍, 反而國安法出台.

尾軍你夠膽注軍係係呆灣咩?係條爛菜班人傻,買無武器買到窮都無用到時窮過乞兒晒L氣

講咁多廢話,即係叫呆灣掉晒啲台制野,幫美國買多啲二手過期貨。

成編野講完之後就係呆灣係時候比保護費

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-5-4 09:36 AM 發表
你老尾唔係鳩縮呀嘛?
唔係縮,邊有縮啫,只是保留實力作為台灣後盾啫,戰略嚟㗎,就算台灣被中國取返,都合情合理,美國精神永遠支持菜菜子,最多比張綠卡菜菜子,在老尾過埋下半世吧。

引用:
原帖由 tesrofder 於 2021-5-4 11:12 AM 發表
美國唔係怕陸攻台, 而係怕大陸唔攻台.

正如2019年香港, 美國都唔係怕大陸出解放軍, 而係怕大陸唔出解放軍. 
結果, 大陸冇出到解放軍, 反而國安法出台.
其實都似,美國最近既挑釁,似係要中國快啲攻台,唔比中國再拖落去。但其實中國都唔急。

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-5-4 10:37 AM 發表

第一輪當然係破壞台政府防守, 但始終要登陸 否則得個吉
然後 當台守軍被消耗, 八國聯軍就會接手,  雖然可預期解軍意志頑強, 但雙方實力差距仍很大
平民用舢舨都登錄到啦怕你老母呀? 叫日本仔被逼還釣魚台兼小心沖繩毒辣好過啦

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2021-5-4 11:12 AM 發表

把台積電收歸國有
你怕菜婆打爆台GG好過啦

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-5-4 09:56 AM 發表

但呆蛙相信老尾會保護佢哋
當然有分無條件保護同有條件保護啦,睇誠意金多少個保護P1an就有幾多保護啦。

老尾意思係呆灣所有系統應換用老尾既,最好外判埋空防。

關鍵在於台灣是否比到個理由給中共出兵

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-5-4 10:23 AM 發表
首先, 北京唔會先發制人 (因為勝算低),  國共內戰II 既必要條件是 台灣宣毒, 咁 解軍 會被迫 出擊

然後, 問題永遠係   .... 尾角願唔願意 付出相當代價 去 支持 台灣宣毒 ?
客觀睇, 中尾 一開拖, 以尾軍軍事優勢 , 尾角贏就贏硬勒 .... 但假設尾角消耗了巨大軍力及傷亡, 到頭來台灣仍然是台灣 ....咁 尾角 得益 響邊度?  冇羅, 所以 尾角 角度睇 絕對 ...
老尾點可能贏硬同中國打過2次都係老尾輸。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]