• 瀏覽: 21,068
  • 回覆: 305
首先, 北京唔會先發制人 (因為勝算低),  國共內戰II 既必要條件是 台灣宣毒, 咁 解軍 會被迫 出擊

然後, 問題永遠係   .... 尾角願唔願意 付出相當代價 去 支持 台灣宣毒 ?
客觀睇, 中尾 一開拖, 以尾軍軍事優勢 , 尾角贏就贏硬勒 .... 但假設尾角消耗了巨大軍力及傷亡, 到頭來台灣仍然是台灣 ....咁 尾角 得益 響邊度?  冇羅, 所以 尾角 角度睇 絕對支持維持台灣現狀  不容許 台灣宣毒

最大不穩定因數係 ... 肥菜 !!
肥菜絕對冇野好輸, 佢若輸了  最多咪飛去尾角過埋下半世 永遠做台灣流亡政府總統.  至於 國共內戰II 死幾多人 肥菜 唔會care羅, 但如果成功令 台灣宣毒  咁佢就 夢想成真,  所以佢好有機會 會 搏一鋪, 唔理尾角反對 自行宣毒

磚家,老共要打台,先炸個烯巴爛,呆灣省乜彈都未射就投降啦

美日聯軍夠膽入來,東風17練杷囉

老共有北斗,準到你唔信呀

世上是幸福的軍人,海軍在泳池訓練,空軍在冷氣房打機,陸軍帶 軟墊去訓😅😅

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-5-4 09:34 AM 發表
台軍自認漢光演習電腦兵推加上表演性質濃厚的實兵操練,已經能夠涵蓋所有敵情想定,美方看法則不儘然同意。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210503/465854273817677824964513.jpeg/Ln77ctXvK61ckwuDobdnx8B3GZWDbfeoGFAB-RhQAfk?v=w1280r16_9

美方人士表示,台軍從未 ...
嘅然知道咗,咁美軍實有對策

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-5-4 09:34 AM 發表
台軍自認漢光演習電腦兵推加上表演性質濃厚的實兵操練,已經能夠涵蓋所有敵情想定,美方看法則不儘然同意。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210503/465854273817677824964513.jpeg/Ln77ctXvK61ckwuDobdnx8B3GZWDbfeoGFAB-RhQAfk?v=w1280r16_9

老美打臺灣牌只會害咗自己。

結論 -= 請課金

引用:
原帖由 人為財S 於 2021-5-4 10:06 AM 發表
老尾唔講呢D,呆灣點會奉上白花花的銀兩!
鳩縮?佢老美點清佢 D 垃圾!

等於一個大只佬,砍個老婆。隔離老王會用命去幫手?最多咁系喝幾聲外報警

美國賣俾台灣武器可能有自毀系統,打唔贏就自爆

引用:

講咁多野都係想註軍台灣

引用:
原帖由 andy94 於 2021-5-4 10:23 AM 發表
磚家,老共要打台,先炸個烯巴爛,呆灣省乜彈都未射就投降啦

美日聯軍夠膽入來,東風17練杷囉

老共有北斗,準到你唔信呀
第一輪當然係破壞台政府防守, 但始終要登陸 否則得個吉
然後 當台守軍被消耗, 八國聯軍就會接手,  雖然可預期解軍意志頑強, 但雙方實力差距仍很大

講到尾都係要錢,但唔代表幫你反而是要幫佢地

都唔明萊豬點解會希望美軍幫手?而家開晒口話好難打,仲有乜可以救到佢呢?

結論係:美方有必要賣更多武器俾台灣。
而再下一步台灣應讓美軍喺台灣設立軍事基地。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-5-4 09:44 AM 發表

解放軍如果真係進攻, 美帝採你萊島都傻啦, 重記唔記得日本大海嘯, 美帝航母話去救援, 點知一話有幅射就走都走唔切, 後來仲話要告日本
梗係記得,當時睇到新聞真係笑左出黎
班友打公仔心態,船上好食好住,游水打波做占,仲有糧出,洗同你博?!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]