• 瀏覽: 33,066
  • 回覆: 532
  • 追帖: 1
+12
只要有民主自由, 瞓街都開心. 
其實一去到, 你會同白人爭講民主咩, 
咪做只狗.

引用:
原帖由 Boris2600 於 2021-5-4 07:40 AM 發表
去年7月至今年1月期間,有7000名港人BNO持有者以LOTR(leave outside the rule)形式,破例可先移居英國。不過,走得急亦代表容易出現問題,《南華早報》近日訪問了一些已抵達英國的香港新移民,發覺他們租屋住已是一個大難題。

https://media.bastillepost.com/wp-content/uploads/blogger/2020/10/Ariel_FB.jpg
移民過去,唔係會帶至少一球過去咩?就算冇一球都帶幾十萬過去啦。咁就算要交一年租,都係十幾萬,點會係問題?
我有朋友,香港間屋冇賣,放租出去,咁就算喺嗰邊未搵到工,每個月都有收入夠生活。

引用:
原帖由 kaori2007 於 2021-5-4 09:17 AM 發表
香港中產移居英國變草根住劏房

租住大陸家庭劏房果位只有6萬5響戶口點會係中產呀?
六萬五去對比反上面的五毛就係中產啦,你唔係真係以為鄉土真港人真係港人甘天真掛。

引用:
原帖由 nelsonnew18 於 2021-5-4 09:19 AM 發表
從來移民都係有錢人既專利,無錢諗住去發達,咪會變成次等公民,好似香港 D 巴基人做 D 底層工作。唔做你綜緩都無,等餓死
yes, it is true

明明係「南華早報, SCMP」既報導, 點解會變成「巴士的報」?

House-hunting Hongkongers hit a brick wall in Britain, with landlords demanding 6-12 months’ rent upfront
https://www.scmp.com/news/hong-kong/society/article/3131795/house-hunting-hongkongers-hit-brick-wall-britain-landlords

最正既係, 呢間屋既業主, 係來自中國.
作為一名中產, 只得幾萬蚊就移民?

未去過外國工作生活, 以為係天堂.
去過既就知咩一回事.

拋棄香港既生活習慣同思考模式, 或者會比較容易適應當地生活.
如果乜都仲要同香港比較, 只會自討沒趣.

引用:
原帖由 全馬 於 2021-5-4 07:58 AM 發表
有民主豉油就食屎都開心啦
X 2

引用:
原帖由 skk009 於 2021-5-4 08:33 AM 發表
吹水啦!香港人去英國個個住大屋揸跑車喔
重有個個買田買地榮升貴族添呀

引用:
原帖由 Boris2600 於 2021-5-4 07:40 AM 發表
去年7月至今年1月期間,有7000名港人BNO持有者以LOTR(leave outside the rule)形式,破例可先移居英國。不過,走得急亦代表容易出現問題,《南華早報》近日訪問了一些已抵達英國的香港新移民,發覺他們租屋住已是一個大難題。

https://media.bastillepost.com/wp-content/uploads/blogger/2020/10/Ariel_FB.jpg
咪由啲唔滿意香港的人出去英國或其他地方住下囉。人各有志吖。

引用:
原帖由 必佬 於 2021-5-4 07:44 AM 發表
關人鳩事,最重要係可以享受民主帶來嘅樂趣
同意

交租係必須的,全世界都要交租。

最緊要睇失業率。

移民英國, 租住大陸人所經營劏房, 你話你咪戇鳩到震

其實班五毛知唔知真港人(非鄉土港人)中產係月入多,做假都做真D,查清楚先狗吹啦!

對付香港乞兒
預交一年租咪已經便宜咗佢啦

引用:
原帖由 幪面超人 於 2021-5-4 09:12 AM 發表
去到買樓啦,仲租乜鬼屋。
請佢地記住,香港係極權政府,民不聊生架,係個邊發生乜事都唔好返黎吖。做隻英國臭鬼啦
你就想啦,做英國臭鬼,做比英國臭鬼吉友嘅屎忽鬼就有

大英甚麼都好,走啦! 不要打完咭靜雞雞返來。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]