• 瀏覽: 13,974
  • 回覆: 196
+4
再有變種病毒流入社區,新一波疫情恐一觸即發。衞生防護中心公布,一名28歲家庭主婦上月4日從印度德里飛抵香港,經過6次檢測

再有變種病毒流入社區,新一波疫情恐一觸即發。衞生防護中心公布,一名28歲家庭主婦上月4日從印度德里飛抵香港,經過6次檢測,昨驗出帶有N501Y變種病毒株。連同上述個案,本港累計有6宗變種病毒個案,而本港早前爆出3宗涉及變種病毒的確診個案,中心發現有關個案均曾於上月11日到訪東涌東薈城,當局將向曾在該處逗留的人士發出強制檢測公告。本港早前爆出3宗涉及變種病毒的確診個案,包括早前從杜拜抵港、首名將變種病毒帶入社區的29歲印度裔男子、其同住女友人、以及居於東涌映灣園悅濤軒的39歲菲傭,有專家曾指他們的行蹤沒有重疊,估計社區存在隱形傳播鏈。但中心指出,個案追蹤辦公室進一步調查後,發現該3宗個案均曾於上月11日到訪東涌東薈城,而確診的印度男及其女友人,亦曾於當日光顧位於東涌海堤灣畔地下S號舖的食肆Curry Lounge,當局會向曾在當日於該兩個處所逗留的人士發出強制檢測公告,包括訪客和員工。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210503/bkn-20210503233527715-0503_00822_001.html
東涌已經系最危險地區,現在大把人行山去東涌,大家小..心,特別系S號舖的食肆Curry Lounge

散晒拉, 宜家做咩都無用

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-5-4 02:09 AM 發表
再有變種病毒流入社區,新一波疫情恐一觸即發。衞生防護中心公布,一名28歲家庭主婦上月4日從印度德里飛抵香港,經過6次檢測

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210503/photo/bkn-20210503233527715-0503_00822_001_01b.jpg?20210503235207

再有變種病毒流入社區,新一波疫情恐一觸即發。衞生防 ...
東涌生人勿近

引用:
原帖由 無憂無悔 於 2021-5-4 02:55 AM 發表

東涌生人勿近
大陸好快比香港傳染印度變種病毒,可以反攻大陸,到時大陸成為另一個印度,放長相眼睇

政策有效成功增加病毒傳播,連任在望。

呢個政府, 唔該學下澳洲啦, 人地已經乜人都唔比入, 包括自己國民, 香港政府, 淨係去做好人, 結果到最後又係麻煩到自己。

明明印度裔男子同菲傭都極可能為本地感染,但就一堆人怪政府點解唔一個月前封關。
自己唔用安心出行協助追蹤完全無責任。
自己唔打疫苗但又要周圍去玩完全無問題。
香港人好野,無得救。

隔離嗰21日內連測六次新冠都系陰性?即系現有既或常用既檢測方法檢唔出變種新冠,呢個漏洞得人驚!好X大鍋!!

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2021-5-4 04:02 發表
呢個政府, 唔該學下澳洲啦, 人地已經乜人都唔比入, 包括自己人, 香港政府, 淨係迫做好人, 結果又係麻煩到自己。
人性去左邊?

引用:
原帖由 CAKE-CAKE_CAKE 於 2021-5-4 04:38 發表
隔離嗰21日內連測六次新冠都系陰性?即系現有既或常用既檢測方法檢唔出變種新冠,呢個漏洞得人驚!好X大鍋!!
又單邊思考, 你點知變種病毒可以潛伏幾耐?

引用:
原帖由 Moo~ 於 2021-5-4 04:22 發表
明明印度裔男子同菲傭都極可能為本地感染,但就一堆人怪政府點解唔一個月前封關。
自己唔用安心出行協助追蹤完全無責任。
自己唔打疫苗但又要周圍去玩完全無問題。
香港人好野,無得救。
如果呢3個人都有用安心出行, 根本唔洗查成個星期先知道點解病毒由佐敦去左東涌, 今次嘅事證明左安心出行幾咁有用, 之前專家估嘅咩二三代傳播錯晒(其實14日以來社區只搵到一個賓賓已經證明左)

東薈城好心學k11關門清潔啦

引用:
原帖由 alexfht 於 2021-5-4 04:47 AM 發表

人性去左邊?
香港人口密集, 地小人多, 呢隻變種病毒, 傳染性又咁高, 一旦爆起上嚟, 你話結果會點? 香港嘅醫療系統, 可唔可以成承擔得起? 有人性嘅話, 就更加要做好把關!!

有排搞

如果口罩可以解決問題,問題一早就解決左。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]