• 瀏覽: 32,065
  • 回覆: 18
+7
28歲女子上月初由印度抵港檢疫後回家,昨日始驗出染變種病毒,尖沙咀美園大廈須全幢強制撤離檢疫21天。

點解仲可以有人從印度入境香港架?

新聞來源連結:

https://news.tvb.com/instant/608 ... 變種病毒-尖沙咀美園大廈須全幢撤離檢疫

與鳳凰同飛,必是俊鳥;與虎狼同行,必是猛獸!
你能走多遠,看你與誰同行!
唔係禁止左印度航班入境咩?

引用:
原帖由 cskch 於 2021-5-3 09:48 PM 發表

剛剛停了兩星期, 如果衞生署唔出聲, 明日起又可以印度輸港了.
呢個政府有時真係

應該立即無限期全面封印度關啦

香港政府有時做事真係太過優柔寡斷,病毒唔等人架,睇下印度就知了

引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2021-5-3 10:00 PM 發表

樓主,你個標題咪講咗係上月初抵港囉。
其實我的意思是應該暫時無限期對印度封關,禁止他們一切的航班來港,而不是只禁止兩星期,因印度已經完全失控,變重病毒不斷輸入香港就大鑊了

引用:
原帖由 炎小子 於 2021-5-3 10:16 PM 發表

係啊,應該學澳洲只要身在印度連本國人也不能入境
正確,對付疫情如同戰爭,不能心太軟

引用:
原帖由 rinrinrinrin 於 2021-5-3 10:17 PM 發表

你去check下hkairport.com. 每日重係有好多印度客機來港。正苦搞乜能我都想知。
唔係掛?

引用:
原帖由 大林林 於 2021-5-3 10:18 PM 發表

禁之前淋病同班饞臣中門大開,歡迎變種肺炎來港
隨時第五波爆發

引用:
原帖由 rinrinrinrin 於 2021-5-3 10:23 PM 發表

更正,我剛check 五月2同3號冇印度機來港。但我上星期4月29日check嘅時候係有印度地方黎嘅機。4月29日cap的
點解會咁?

印度呢個變種病毒潛伏期原來可能可以好長,政府要果斷做事了

引用:
原帖由 韋將軍 於 2021-5-3 10:42 PM 發表
話時話 點解佢會琴日去檢測多一次
根據強制檢測要求,她於4月30日到社區檢測中心進行抵港後第26日的檢測,其結果為「不確定」,她於5月2日獲安排入院接受進一步檢測,病毒檢測結果呈初步陽性,並對新冠病毒抗體呈陽性。

引用:
原帖由 bonod 於 2021-5-3 11:07 PM 發表

佢係上個月4號返黎, 呢隻變種病毒, 21日隔離期間驗幾次都驗佢唔到, 第22日由醫院驗亦係陰性, 到第26日再驗才得出"不確定", 都仲未變陽性, 最後第28日即係5月2日, 先至正式驗出初步陽性, 即係都仲未完全確定陽性但應該走唔甩

變到差唔多要成個月至現形, 以後要點防輸入好呢
所以未要即時無限期禁止印度航班入境,對印度無限期封關,阻止病毒入侵

引用:
原帖由 RockMe 於 2021-5-3 11:21 PM 發表

4/29 公佈,
已禁印度, 尼泊爾, 巴基斯坦, 同菲律賓航班.
你自己無留意新聞

病毒越來越難測,
上海都走甩一件.

http://news.xhby.net/index/202105/t20210502_7072492.shtml

無症狀感染者,男,印度籍。2021年4月14日從非洲尼日爾乘坐AF339航班抵達巴黎,4月15日從巴黎搭乘AF198航班至上海入境,隨 ...
應該只係禁二星期,不夠啦

引用:
原帖由 RockMe 於 2021-5-3 11:34 PM 發表

第一次印度溶斷4/14號開始,
4/29政府已公佈延續溶斷.
自己找新聞睇啦!

樓主你打左疫苗未?
上面有網友話4月尾有印度特別班來港喎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]