• 瀏覽: 17,106
  • 回覆: 265
+3
賓賓唔肯打針只係極少數, 因為佢嚟香港係得到佢喺菲律賓四至五倍以上薪酬。
菲律賓一般日薪255-400披索(HKD $36-$64),例如大學畢業做銀行櫃檯人員月薪約$8,000-10,000披索(HKD$1,288-$1,600) 可以問下家中嘅賓賓作參考。
咁你估下佢會唔會為咗唔打針而放棄幾倍嘅薪酬(當然有暗病嗰啲例外)
所以千祈唔好俾某些有心人大到,十個有九個賓賓為了錢都會打針!

引用:
原帖由 CatTooQQ 於 2021-5-3 08:20 PM 發表
點呀,又唔肯打針,放假又要死埋一堆聚集
呢個先係重點,假期d公園,原全好似去左菲律賓咁

引用:
原帖由 12345六 於 2021-5-3 08:57 PM 發表
死窮鬼僱主冇錢請人仲咁多嗲
外嫞唔打
就規定顧主全家要打
效果都一樣

一係個女嫞打
一係顧主全家打
咪話唔比彈性你地
咪話: 我邊到去搵人

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-5-3 08:25 PM 發表

屋企隻老虎俾請胸姐做家傭咩
唔比胸姐唯有河東獅自己做了

所有家庭傭工,太入屋…去到屋企係好危險的,佢地每次放假唔知走去邊,和同鄉口沫橫飛,要強制打打疫苗,未打完之前,需要強制每14天檢測。

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2021-5-3 08:27 PM 發表

好橋
胸姐做外賣好辛苦,轉行做家傭一價兩味

其他無用工人家庭,都受佢哋影響。

引用:
原帖由 袋中野性的牛 於 2021-5-3 08:48 PM 發表

雙倍人工都請,請著制服
黎梗夏天衣著會小好多

抗疫重要,但也不應太神經質!

引用:
原帖由 12058317 於 2021-5-3 08:54 PM 發表

菲菲串過印印姐姐的  如唔保持社交距離又一堆人吹水食野 一於罰佢5千 第二次罰一萬 睇下佢驚唔驚
已經有第一次罰款做警告,仲有第二次,即是這種警告無效,妄顧防疫指示,建議罰款加立即強制自費隔離檢疫不少於14日,以保障大多數市民的健康安全

政府成日宣傳生命無take two,但原來宜家d所謂「人」係覺得人命唔係排第一

引用:
原帖由 香港內戰火焚城 於 2021-5-3 08:05 PM 發表
鄉講有廿幾萬人失業,寒空界蕭條,胸姐可轉行做家傭
好主意,我請兩個,服侍我沖涼同瞓覺

引用:
原帖由 Man208 於 2021-5-3 09:10 PM 發表
所有家庭傭工,太入屋…去到屋企係好危險的,佢地每次放假唔知走去邊,和同鄉口沫橫飛,要強制打打疫苗,未打完之前,需要強制每14天檢測。
好多放假都去做雞搵外快

咁民主咪返自己國家等中美肺!得成老板燒到自己就出聲,之前做乜9縮?一定係自私黃曱甴一族!!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]