• 瀏覽: 2,181
  • 回覆: 15
一份人性的考卷!
屈穎妍

總覺得,一場新冠肺炎,是上天給各國的考試卷。
難題一樣,考的,除了救治方法,還有人性。

瘟疫襲來,中國人首先想到的,是別人。
怎樣阻止疫症蔓延到其他地方、其他國家?
於是,果斷封城,切斷傳播鏈,寧願犧牲經濟、犧牲一部分人的自由,為的,是保護大多數。

不介意失去,才會得到更多,結果,中國成了世界第一個清零的國度,國民早就可以掀開口罩四出遊玩自由呼吸。

然後,美國一躍成為世界疫情第一,至今已有累積個案三千多萬,死亡人數58萬,比美國在一戰、二戰和越戰的死難者總和加起來還要多。

然而,這個國家的國民仍繼續四處飛,世界第一大國,沒人夠膽阻止他們入境,美國人也像聽慣了死亡數字,繼續選舉,繼續行樂。

人命如螻蟻,58萬條生命,在當權者眼中只是草芥。

最近,輪到印度。每日三、四十萬新症,焚化爐都燒壞,已到死無葬身之境地。

醫療系統崩潰,政府束手無策,國境內的富豪雞飛狗走,一夜之間,8架載著印度超級富豪的私人飛機抵達倫敦,印度航空更增加直飛美國航班至每周32班。

累積接近二千萬病例、超過21萬人死亡,印度政府卻沒有把國門關閉,反而任由國民四處逃竄。
顧不了國民死活,更懶理其他人會否受感染,跟美國一樣,民主自由比人命都優先。

比較之下,這份考卷考驗出一個最狠的國家,就是澳洲。
因為目前有至少9,000名澳洲公民滯留印度,澳洲政府怕他們逃難回國避疫,於是宣佈,從印度回國的澳洲公民,將被判5年有期徒刑。

狠狠把國民丟在門外,這就是西方日夜吹噓的文明?
這就是白人引以為傲的民主?

結果是檢驗真理的唯一標準,在這份相同的考卷下,哪國表現出體制優越?
哪個民族表現出優秀文化?什麼才叫以民為本?
怎樣才叫愛民如子?
如何做到捨己為人?
我們的國家,當之無愧。

我不入地獄誰入地獄?
中國人信仰的最高境界,是不求他佛。

求人不如求己,做好自己,守好他人,對得住天地良心,最後發現,原來自己正正就是拯救自己的那個佛。

https://www.speakout.hk/港人博評/70954

犧牲小我,完全大我,習近平應該係現世代最偉大嘅統治者

中國萬歲

引用:
原帖由 smart889 於 2021-5-3 07:10 PM 發表
一份人性的考卷!
屈穎妍

於是,果斷封城,切斷傳播鏈,寧願犧牲經濟、犧牲一部分人的自由,為的,是保護大多數。

不介意失去,才會得到更多,結果,中國成了世界第一個清零的國度,國民早就可以掀開口罩四出遊玩自由呼 ...
垃圾

更驗證咗中國體制嘅優越性,重重打臉偽民主偽自由

中國係唔係最衛大我就唔咁講,
不過今次揭開西方虛偽嘅民主面紗,
的確係大巴大巴咁車爆佢地。

如果西方呢啲咁自私嘅行為先叫自由,
咁人類就唔應該擁有自由。

自由前有相對嘅責任,
權利嘅前題係義務!

引用:
原帖由 貓男 於 2021-5-4 11:32 AM 發表
中國係唔係最衛大我就唔咁講,
不過今次揭開西方虛偽嘅民主面紗,
的確係大巴大巴咁車爆佢地。

如果西方呢啲咁自私嘅行為先叫自由,
咁人類就唔應該擁有自由。

自由前有相對嘅責任,
權利嘅前題係義務!
大國假貨最出名

引用:
原帖由 麥尾精正爛雞 於 2021-5-4 09:48 發表

垃圾
願聞其詳,不過你只係充滿畀人超越嘅危機感,覺得窮親戚生活好過自己,而衍生出嘅妒忌。可憐亦可悲

引用:
原帖由 麥尾精正爛雞 於 2021-5-4 11:48 發表

大國假貨最出名
乜你咁out㗎?
中國嘅"假貨"做得比歐美日韓貨好都好耐啦!

呢睇家陣有邊個國家係唔用made in China㗎?

話時話,講假貨,日本絕對係靠做假貨起家之祖,
日本仔嘅假貨係上個世紀末完勝美國貨,同歐洲貨並肩。
不過係10年前先比台灣南韓爬頭,近年先至再比大國跑贏...

睇吓印度巴西幾時先識抄呢條路喇!

引用:
原帖由 麥尾精正爛雞 於 2021-5-4 09:48 發表

垃圾
有擔帶;自己承認。👍👍👍

引用:
原帖由 smart889 於 2021-5-3 19:10 發表
一份人性的考卷!
屈穎妍

不介意失去,才會得到更多,結果,中國成了世界第一個清零的國度,國民早就可以掀開口罩四出遊玩自由呼 ...
深度好文。謝謝分享!

引用:
原帖由 麥尾精正爛雞 於 2021-5-4 09:48 AM 發表

垃圾
崩潰了嗎

引用:
原帖由 smart889 於 2021-5-3 07:10 PM 發表
一份人性的考卷!
屈穎妍

作者系北韓人?

引用:
原帖由 香煎性感的老闆 於 2021-5-4 20:04 發表

作者系北韓人?
篇文有邊度講得唔啱,如果答唔到,你都只不過係一個族群歧視者

引用:
原帖由 smart889 於 2021-5-4 09:50 PM 發表

篇文有邊度講得唔啱,如果答唔到,你都只不過係一個族群歧視者
編文無錯,但讚頌部分要略略帶過,即用少啲讚頌式詞語

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]