• 瀏覽: 1,936
  • 回覆: 37
一名在港工作外傭早前確診雙重新冠變種病毒,政府上周五(4月30日)急急要求全港37萬外傭必須在下周日(9日)前接受強制檢測...

香港人真奇怪
不怕病毒傳染
怕冇家庭幫工
港媽港孩港爸!

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/中介憂外傭未如期檢測或遭解約-若被迫返國恐爆人手荒-042855039.html

驗左有病係咪僱主出錢醫?????

其實已經係人手荒. 仲要唔少都抬高價. 

香港咁多人失業,請返港人囉

中介講都有人信? 如果要回國(菲律賓). 佢地疫情嚴重, 排長龍係香港打針就真..

(菲律賓疫情|醫院瀕迫爆 專家憂「印度式失控」籲繼續辣招抗疫)

菲律賓的累計確診個案在4月26日突破100萬宗,截至4月29日,目前數字為約102萬宗,好消息是當地疫情似有放緩情況,例如在4月27日,新增確診為7204宗,相較4月2日高峰期的15,310宗大為下降。但當地智庫認為這是一個「脆弱」的情況,並警告指菲律賓與印度其實是「走在同一十字路口」,意指面對的危機類似。

依家好難搵工人

係又唔錯啊!少幾十萬外人喺度搞迫搞亂香港

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-5-3 04:35 PM 發表
驗左有病係咪僱主出錢醫?????
如果D外傭寧願去其他地方工作都唔肯打針留港的話,點解僱主要阻攔人地呢?

引用:
原帖由 dream_workshop 於 2021-5-3 04:46 PM 發表

如果D外傭寧願去其他地方工作都唔肯打針留港的話,點解僱主要阻攔人地呢?
菲律賓總統都公開打, 目的係咩????

可請本地人呀屌你

咁咪去檢測同打針囉,憂乜呢,條路可以自己揀㗎嘛

引用:
原帖由 wk221ab 於 2021-5-3 04:33 PM 發表
一名在港工作外傭早前確診雙重新冠變種病毒,政府上周五(4月30日)急急要求全港37萬外傭必須在下周日(9日)前接受強制檢測...

香港人真奇怪
不怕病毒傳染
怕冇家庭幫工
港媽港孩港爸!

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/中介憂外傭未如期檢測或遭解約-若被迫返國恐爆人手荒-042855039.html
無事既,有條仆街柱長把關,即時批大量大媽落嚟咪得囉,又可以cap水,win win啦.

七十年代前,香港人邊有打份牛工都請個賓妹㗎?只有白燕呢個家嫂要服侍黃曼梨呢個婆婆啫。只有住山頂大富豪如何東先家有幾十個梳起唔嫁媽姐,太古開間大士多在山頂叫惠康,俾啲媽姐買餸,所以超級市場最初係專供有錢佬光顧,依家求其一個餐搵餐食打工仔都死頂請個賓妹,杜特爾特話香港人太懶啦。

引用:
原帖由 doradora11 於 2021-5-3 04:37 PM 發表
香港咁多人失業,請返港人囉
上市公司總裁們都吾請本地人做傭工及司機除佐廚師。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]