• 瀏覽: 28,005
  • 回覆: 11
+9
【on.cc東網專訊】中國科技巨頭華為先前遭到美國制裁,手機銷售的業務明顯下滑。華為消費者業務行政裁余承東發文,概嘆在短短兩年不到的時間,美國對華為先後四輪制裁,「一輪比一輪狠毒」,逼到華為極端困難、無法發貨。

華為手機銷量跌, 系人都諗到啦!
但系國內銷量都跌, 咁就有D摸不著頭腦!
華為被美國老追擊, 話晒都為左國家, 家下, 14.15億人
只要搵1億人去買, 都夠華為食飽啦!

點解?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/華為遭美國制裁-余承東-被逼到絕境-無法發貨-095022033.html

狗會在我腳下,大細掌於手中
哪個再敢多說話,夷平狗會是誰
哪個可以稱霸,誰人戰績高過孤家
高高在上 諸君看吧 朕之戰績美好如畫
登山踏霧 指天笑罵 捨我誰堪誇
引用:
原帖由 沒自信的人 於 2021-5-3 03:03 PM 發表
用唔到google play
佢自已已經有平台啦

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-5-3 03:10 PM 發表

🤔無法發貨?

無得生產手機所以無得賣,消費者就無得買?

今年首季中國智能手機市場出貨量達到9,240萬部,按年增長27%。不過,華為季內在中國銷量按年減少50%

🤔下個月應該仲少,存貨越來越少,變絕版貨了。
賣埋這批貨就無...
都無晶片, 無得玩啦

引用:
原帖由 esprithk 於 2021-5-3 03:15 PM 發表

不是, 找不再工廠去生產新的CPU 處理器。

但是, 華為現在集中做電動車智能系統, 數據庫, 和儲電站。
電動車智能系統, 先準備開始

如果無支持, 始早GAME OVER

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2021-5-3 03:16 PM 發表
高端市場俾萍果搶去!!!低端又俾小米搶!!!咁中端呢???
三星LO

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-5-3 03:16 PM 發表

黃狗只有高價買iphone咯。

iphone 成本1000,但是可以賣成10000
華為 成本2000,但是只系賣6000.

所以美狗吾比華為賣手機咯。一只和尚有水飲。
問題系大陸朋友, 都唔買華為支持

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-5-3 03:18 PM 發表
中國要搞下 Apple Nike 之類. 
咁微軟又搞下你

以後無得用WINDOWS, 都死啦

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-5-3 03:20 PM 發表
啟示錄13:17 除了那受印記、有了獸名或有獸名數目的,都不得做買賣。
咁深

引用:
原帖由 hoikin_hk 於 2021-5-3 03:27 PM 發表
其實好多國內人都不支持國產, 係都要追住 Apple 來買, 導致蕈為業職大倒退...
如果華為真係敗走手機市場, 的確非常可惜, 佢 D 機好好用.
講真

華為手機唔差

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-5-3 03:29 PM 發表
唔發貨咪發錢咯
華為實力雄厚
又有國家全面支持
一定可以笑到最後
點支持?

個女俾加拿大捉左, 到而家都未見人
公司被美國封殺, 又幫到D咩?

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-5-3 03:30 PM 發表
不夠芯片啊, 華為手機係用自家海思研海的芯片, 然而被制裁中, 只有上年台積電在制裁生效前加班生產果部分, 而其中還有非手機用芯片. 真係冇辦法
自家芯片唔掂啦

引用:
原帖由 宅男有野講 於 2021-5-3 03:31 PM 發表
馬死落地行,
我驚當華為搵到出路嘅時候
到時美國點擋都擋唔住華為
頂到先算啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]