• 瀏覽: 27,933
  • 回覆: 294
+9
【on.cc東網專訊】中國科技巨頭華為先前遭到美國制裁,手機銷售的業務明顯下滑。華為消費者業務行政裁余承東發文,概嘆在短短兩年不到的時間,美國對華為先後四輪制裁,「一輪比一輪狠毒」,逼到華為極端困難、無法發貨。

華為手機銷量跌, 系人都諗到啦!
但系國內銷量都跌, 咁就有D摸不著頭腦!
華為被美國老追擊, 話晒都為左國家, 家下, 14.15億人
只要搵1億人去買, 都夠華為食飽啦!

點解?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/華為遭美國制裁-余承東-被逼到絕境-無法發貨-095022033.html

狗會在我腳下,大細掌於手中
哪個再敢多說話,夷平狗會是誰
哪個可以稱霸,誰人戰績高過孤家
高高在上 諸君看吧 朕之戰績美好如畫
登山踏霧 指天笑罵 捨我誰堪誇
用唔到google play

引用:
原帖由 tailo88 於 2021-5-3 02:56 PM 發表
【on.cc東網專訊】中國科技巨頭華為先前遭到美國制裁,手機銷售的業務明顯下滑。華為消費者業務行政裁余承東發文,概嘆在短短兩年不到的時間,美國對華為先後四輪制裁,「一輪比一輪狠毒」,逼到華為極端困難、無法發貨。

華為手機銷量跌, 系人都諗到啦!
但系國內銷量都跌, 咁就有D摸不著頭腦!
華為被美國老追擊, 話晒都為左國家, 家下, 14.15億人
只要搵1億人去買, 都夠華為食飽啦!

...
🤔無法發貨?

無得生產手機所以無得賣,消費者就無得買?

今年首季中國智能手機市場出貨量達到9,240萬部,按年增長27%。不過,華為季內在中國銷量按年減少50%

🤔下個月應該仲少,存貨越來越少,變絕版貨了。
賣埋這批貨就無...

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-5-3 03:10 PM 發表

🤔無法發貨?

今年首季中國智能手機市場出貨量達到9,240萬部,按年增長27%。不過,華為季內在中國銷量按年減少50%

賣埋這批貨就無...
😂其實是無得發貨去美國?
還是無得生產?

😂我看多次....有點看不解....

無得發美國...
但國內都不賣?

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021/5/3 15:13 發表

😂其實是無得發貨去美國?
還是無得生產?

😂我看多次....有點看不解....

無得發美國...
但國內都不賣?
不是, 找不再工廠去生產新的CPU 處理器。

但是, 華為現在集中做電動車智能系統, 數據庫, 和儲電站。

高端市場俾萍果搶去!!!低端又俾小米搶!!!咁中端呢???

中國要搞下 Apple Nike 之類. 

啟示錄13:17 除了那受印記、有了獸名或有獸名數目的,都不得做買賣。

其實好多國內人都不支持國產, 係都要追住 Apple 來買, 導致蕈為業職大倒退...
如果華為真係敗走手機市場, 的確非常可惜, 佢 D 機好好用.

引用:
原帖由 沒自信的人 於 2021-5-3 03:03 PM 發表
用唔到google play
佢自已已經有平台啦

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-5-3 03:10 PM 發表

🤔無法發貨?

賣埋這批貨就無...
都無晶片, 無得玩啦

唔發貨咪發錢咯
華為實力雄厚
又有國家全面支持
一定可以笑到最後

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]