• 瀏覽: 1,198
  • 回覆: 17
因應早前東涌菲傭變種確診個案,政府要求全港外傭於本月9日或之前接受強制檢測,各區部分檢測站繼續出現人龍。 政府日前亦表示正研究要求外傭接種疫苗,作為包括續約的條件。菲律賓駐港總領事接受本港傳媒訪問時表示,認為港府有關要求不應帶有歧視,若要實施,就應向所有在港工作的外籍人士實施。菲律賓外長洛欽亦同意有關言論,質疑港府強制外傭接種新冠疫苗有歧視意味。 政府回應,一直就抗疫事宜與外傭來源地駐港總領事館保持聯繫,並感謝總領事館對各項抗疫措施的理解和協助。就日後外傭申請續約時須接受認可新冠疫苗注射的安排,特區政府會繼續與相關總領事館保持聯絡溝通。

咁你菲律賓唔自己控制下疫情,講乜嘢人地歧視你丫
正一七姑碌

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/菲外長質疑外傭打疫苗要求涉歧視-港府-繼續保持溝通-142245289.html

香港政府強硬點好不好,俾人打到上心口都仲話溝通不足

唔請菲傭咪冇影響囉!

😤無著數逼人打疫苗,一定係岐視啦。
好心就邊個打疫苗,就送一千蚊。就搞惦晒。

唔打咪送哂佢地返菲律賓囉

其它外來既唔使除口罩應對顧主啊。個外長都傻傻地。等同幾個月前本地服務業要驗疫,每14日一次。你姐姐都唔使啦。唔通本地人又話歧視?近期酒樓,酒吧一樣要打針。又系歧視?

豬西外長做炸兩,搞到自己本土冇人打你就知。。

引用:
原帖由 josonlai 於 2021-5-3 02:38 PM 發表
豬西外長做炸兩,搞到自己本土冇人打你就知。。
佢哋可能冇錢買疫苗供應所有人民。。。

引用:
原帖由 yat69 於 2021-5-3 02:11 PM 發表
因應早前東涌菲傭變種確診個案,政府要求全港外傭於本月9日或之前接受強制檢測,各區部分檢測站繼續出現人龍。 政府日前亦表示正研究要求外傭接種疫苗,作為包括續約的條件。菲律賓駐港總領事接受本港傳媒訪問時表示,認為港府有關要求不應帶有歧視,若要實施,就應向所有在港工作的外籍人士實施。菲律賓外長洛欽亦同意有關言論,質疑港府強制外傭接種新冠疫苗有歧視意味。 政府回應,一直就抗疫事宜與外傭來源地駐港總領事館保 ...
政府又係示弱人前...
你要公平咪全部進入香港既都要求打針囉..
或者係來港打工既人都要打針..

全部入境香港打工都要打疫苗咪一視同人,無歧視囉

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-5-3 02:34 PM 發表
其它外來既唔使除口罩應對顧主啊。個外長都傻傻地。等同幾個月前本地服務業要驗疫,每14日一次。你姐姐都唔使啦。唔通本地人又話歧視?近期酒樓,酒吧一樣要打針。又系歧視?
+1
個個行業情況唔一樣, 如果政府一刀切, 又嘈政府唔靈活.
政府針對唔同行業, 又話歧視.

引用:
原帖由 徐庶 於 2021-5-3 02:28 PM 發表
😤無著數逼人打疫苗,一定係岐視啦。
好心就邊個打疫苗,就送一千蚊。就搞惦晒。
on9 點解要用香港公帑幫班死臭雞打疫苗??疫苗打吾晒掉落海都吾好益班死臭雞外傭

菲律賓總統自己都打

唔打都得,隔離檢疫一個月囉!睇吓有冇顧主肯俾錢囉!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]