• 瀏覽: 2,507
  • 回覆: 30
大公文匯全媒體報道:新加坡近期新冠肺炎疫情升溫,社區病例持續增加。新加坡當局今日(2日)表示,截至今日中午12時,當地新增39宗新冠肺炎確診個案,有14宗來自社區,其中11宗相信與一間醫院的群組感染有關。新加坡全國累計超過61000宗個案。
新加坡出現醫院感染群組的陳篤生醫院(Tan Tock Seng Hospital)早前有13名職員及病人確診,今日再有11宗確診涉及該間醫院。新加坡政府警告,若感染進一步上升,將採取更嚴厲措施。
由於新加坡疫情有反彈跡象,新加坡衞生部早前宣布加強防疫措施,包括限制民眾一天最多只能有兩場社交活動,社交聚會人數限制維持最多8人;購物商場、景點人數也將進一步縮減。負責跨部門抗疫工作的新加坡教育部部長黃循財早前亦表示,新加坡將縮緊社交距離措施,包括將景點遊客量從六成半降至五成。
根據新加坡和香港的協議,一旦獅城或香港在7天內,平均每天的無關聯社區病例超過5宗,「旅遊氣泡」計劃就會暫停至少14天。

家陣新加坡疫情出現變數, 想去新加坡旅遊的計劃隨時又要延期了...

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202105/02/AP608e9a26e4b0476859b9b273.html

搞唔成

唔去安全D

去左帶回印度肺炎

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-5-3 01:30 AM 發表
搞唔成
澳門都難,唉

多數搞唔成.

如果去,反來得 隔離

星洲佬瀬親嘢90%都係,外勞群組~香港強制賓賓打疫苗,,,係傭僕國冇得打,黎到 傷講,,送埋俾你,你仆街 傭僕國 仲話我地歧視你,,,正杏膠剷~...

一早話攪呢d野係多餘,兼易引入/輸出病毒,整個健康碼同大陸(至少廣東省)澳門互認呢d應該做成年都唔見佢做

引用:
原帖由 richandhealthy 於 2021-5-3 09:15 AM 發表
一早話攪呢d野係多餘,兼易引入/輸出病毒,整個健康碼同大陸(至少廣東省)澳門互認呢d應該做成年都唔見佢做
香港被美式價值觀毒害,有大量自私自利的傢伙。
更有一些心理扭曲一心要破壞社會秩序的敗類,不肯做檢測,成為隱形帶菌者,不定時炸彈。
價值觀的扭轉非一日之功。對此,弱勢的港府確實也做不了什么。

國泰兩次旅遊汽泡又唔知cap咗幾多機票$做credit

等香港人去新加坡隔離囉!咪柒到時又包佢老母!

引用:
原帖由 richandhealthy 於 2021-5-3 09:15 AM 發表
問吓個柒婆囉!去澳門可能仲好過去新加坡!

唔睇好。

為旅遊可以再實行,盡力了!

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]