• 瀏覽: 16,767
  • 回覆: 313
+3
內地今年三月起暫停進口台灣菠蘿,台灣加強宣傳,轉而出口至其他國家或地區。台灣媒體報道指,台灣3月份菠蘿出口總量達4717噸,其中香港進口台菠蘿量,從2月的13噸,急升至3月的1768噸,急升135倍,貨額總值達約1685萬元,超越日本成為進口台灣菠蘿最多的地區。但與去年同期相比,台灣菠蘿總出口量仍下降近6成。

台灣行政院農業委員會主委陳吉仲早前指,在民眾幫忙下,菠蘿產地價格每公斤超過20元新台幣(約5.5港元),價格比兩年前更高。

無錯, 呢兩個月香港入口左好多台灣菠蘿, 但又由於多過頭, 好多熟到爛都未賣出, 我共買了3個但都未如理想.
好多香港民主人士以為幫台灣買菠蘿會激到大陸, 其實係錯, 因為都係中國地方幫台灣解決菠蘿問題的!

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1562422/即時-港聞-本港3月進口1768噸台菠蘿-超越日本

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
旺季係4~6月, 到時爛得更多.

如果好食冇黑心 價錢盒理
入口多D冇問題

但係唔好黎次貨或者有蟲有問題就得

低能仔,為咗政見去買菠蘿,冇腦。

努力跑外賣賺錢買菠蘿

係就運啲有波有蘿台妹過嚟啦

明明係香港菠蘿包,去日本竟然變台灣菠蘿包

菠蘿出口下降六成,阿杜、曱甴要一日食10餐菠蘿先可能改善😂

可能台灣菠蘿真係好好食
應該好多人買嚟食
見街市越嚟越多檔口有菠蘿賣

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-5-2 11:43 PM 發表
低能仔,為咗政見去買菠蘿,冇腦。
蝕都蝕到趴街遲下周圍丟

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-5-2 11:50 PM 發表
可能台灣菠蘿真係好好食
應該好多人買嚟食
見街市越嚟越多檔口有菠蘿賣
幾多係丟去堆填區

黃人至愛..

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-5-2 11:51 PM 發表

幾多係丟去堆填區
做生意唔會同錢鬥氣呀
無人買點會愈嚟愈多檔口拎貨
而且入口商及街市佬唔會咁多黃絲啩
否則,啲舔共商販組織及
地區組織咪好失敗

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-5-2 11:57 PM 發表

做生意唔會同錢鬥氣呀
無人買點會愈嚟愈多檔口拎貨
而且入口商及街市佬唔會咁多黃絲啩
否則,啲舔共商販組織及
地區組織咪好失敗
香港就係咁一窩蜂去做……有人歡喜有人愁……

到時蝕死,關人L事咩

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]