• 瀏覽: 3,361
  • 回覆: 48
+2
印度的新冠疫情失控,單日再多逾39萬人確診,首都新德里再度延長封城措施一周。美國白宮新冠疫情首席顧問福奇建議印度效法中國處理疫情的手法,興建臨時醫院以及實施全國「封城」數周。

印度的新冠疫情愈趨嚴峻,當局用火車載著多架貨車,運送逾100噸液態氧,到首都新德里附近的城鎮。鑑於確診數字急增,新德里宣布再度延長「封城令」至九日,民眾無特別理由不能夠離家,除了售賣食物的店舖,所有商舖和工廠都要關閉。

印度連續多日打破全球單日新增病例紀錄,累計感染人數突破1,900萬,僅次於美國。作為美國主要抗疫官員的白宮新冠疫情首席顧問福奇接受印度傳媒訪問時,形容印度的情況令人絶望。

他認為中國處理疫情的手法值得印度借鏡,稱去年中國疫情大爆發時,當局實施徹底「封城」,印度亦都可以全國「封城」數周,截斷病毒傳播鏈;又稱內地能夠在危機當中,在數日或數周內興建臨時醫院,成就令人驚嘆,印度同樣應該這樣做。

不過,福奇稱印度現在最需要的是獲得醫用氧氣、藥物和防護裝備等,以及成立協調資源運用的中央組織。

國際社會繼續伸出援手,首批15萬劑俄羅斯「衛星五號」新冠疫苗周六運抵南部泰倫加納邦;法國亦向印度捐贈製氧機等大批醫療物資,總統辦公室指每部製氧機可支援250張病床;台灣捐贈首批150部製氧機亦會在周日送到。

在英國倫敦,當地印度社區舉行籌款活動,48小時不停踏健身單車,目標是大約7,500公里,相當於倫敦到新德里的距離,希望為祖國同胞籌得幾十萬英鎊。

以莫迪反華o既作風,加上印度人o既民族性,想印度學中國?難咯!

新聞來源連結:
https://news.tvb.com/world/608e2b02335d19ab2c6ee5ec/印度單日增逾39萬人確診-美國專家倡當地效法中國抗疫手法

呢個係每一個香港人都應該要思考o既問題:

香港可以冇壹傳媒;
定係可以冇TVB?

(改編自電影"寒戰"對白)

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2021-5-2 06:43 PM 發表
印度的新冠疫情失控,單日再多逾39萬人確診,首都新德里再度延長封城措施一周。美國白宮新冠疫情首席顧問福奇建議印度效法中國處理疫情的手法,興建臨時醫院以及實施全國「封城」數周。

印度的新冠疫情愈趨嚴峻,當局用火車載著多架貨車,運送逾100噸液態氧,到首都新德里附近的城鎮。鑑於確診數字急增,新德里宣布再度延長「封城令」至九日,民眾無特別理由不能夠離家,除了售賣食物的店舖,所有商舖和工廠都要關閉。 ...
任何民主國家都做唔到中國的方式。

中國嘅抗疫手法唔係你話學就學到㗎放棄吧啦印度 無論領導人同人民嘅質素都差幾皮啦

如此地部就唔好學中國啦,學咗唔得又抹黑中國話中國方法無效。

福奇伯伯的建議非常之好,但卻刺中了印度人內心最痛之處——中國百多年前景況比印度更不堪,甚至被某些歐美人嘲諷為「次殖民地」,即是比埃及、印度等殖民地更不堪。如今中國崛起,愈來愈多地方將印度比下去,印度人甚為憤憤不平。福奇伯伯卻竟然要印度人向中國學習,對印度人而言,福奇伯伯一番話極為「刺耳」。

今時今日的印度真係無藥可救,聽天由命等全民免疫是最實際的方法。

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-5-2 18:53 發表
今時今日的印度真係無藥可救,聽天由命等全民免疫是最實際的方法。
唔好老點佢地咯. 會不斷變種, 佢地最後會好大獲.

印度封國, 建臨時醫院, 各國輸送物資, 鄰國嚴守國門.

附件

003.jpg(39.89 KB)

引用:
原帖由 cskch 於 2021-5-2 06:59 PM 發表

唔好老點佢地咯. 會不斷變種, 佢地最後會好大獲.
咁Ching有什麼好提議?

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-5-2 19:01 發表

咁Ching有什麼好提議?
封城/停市/停工/停公眾活動, 預定要封3個月至6個月. 否則, 後果好嚴重. 其它國家會封哂印度, 佢地入面又會不斷變種. 都唔知點搞.

今次真係變左人道災難.

手足聽到好不滿
美國專家係唔係教印度奶共啊😤

廁所都冇能力起既國家

你叫佢起臨時醫院,真攪笑

.甘搞笑, 美國佬竟然附和中國, 即使呢個係唯一良策, 但出自美國鬼把口硬係一定覺得又唔知咩陰毛跣印度人

引用:
原帖由 cskch 於 2021-5-2 07:03 PM 發表

封城, 預定要封3個月至6個月. 否則, 後果好嚴重. 其它國家會封哂印度, 佢地入面又會不斷變種. 都唔知點搞.

今次真係變左人道災難.
香港當局都應該要封印度,而且要快!快!快!

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2021-5-2 19:04 發表

香港當局都應該要封印度,而且要快!快!快!
香港因為印度一架機輸入左53人, 所以封左印度14日啦. 唔好之後開番就得啦. 香港D 高官好笨架.

鍵盤翻頁
左右