• 瀏覽: 1,951
  • 回覆: 14
結果係點,唔洗多講。

00後出生於中國香港時代,成長階段內地歌影藝文化實力開始強大,流行喜茶、海底撈、抖音、小紅書,普教中,更多內地遊學團,滿口內地潮語,嗰時社會的確會覺得00後會係「蝗化」、「大陸化」。

結果,呢種擔憂都係多餘嘅!2019年黑暴,加深00後對中國和大陸的不信任,本身會接觸內地的本土學生,以及「親大陸」的學生,好多都從此同內地「割席」。甚至是雙非、單非00後,都不用中資、不去內地、不講普通話、不用內地Apps。00後由被社會懷疑是「蝗化」、「大陸化」的一代,成為「抗中反共」的新力軍。

內地與香港多年來圖以「軟實力」培育「00後」成為「一國兩制下的愛國青年」的方式,顯然失敗了。看來,不嚴加整頓香港教育界,不嚴加控制老師和學生會,不嚴格控制假新聞的流通,什麼國民教育、什麼「內地遊學實習團」,都將會是徒勞無功!

尾角及呆彎勢力功不可沒,全面滲透傳媒、教育、宗教、演藝、商界、議會、政府等等,將香港人洗腦,中央怎會不知,但為了一國兩制,五十年不變承諾,不能直接干預,直到黑暴肆虐太過份才出手,相信等到2047才會有更大整頓撥亂反正

引用:
原帖由 china_enter 於 2021-5-2 01:29 PM 發表
結果係點,唔洗多講。

00後出生於中國香港時代,成長階段內地歌影藝文化實力開始強大,流行喜茶、海底撈、抖音、小紅書,普教中,更多內地遊學團,滿口內地潮語,嗰時社會的確會覺得00後會係「蝗化」、「大陸化」。

結果,呢種擔憂都係多餘嘅!2019年黑暴,加深00後對中國和大陸的不信任,本身會接觸內地的本土學生,以及「親大陸」的學生,好多都從此同內地「割席」。甚至是雙非、單非00後,都不用中資 ...
所以你自己承認
你是殖民犬 ??

不嬲硬打才是道理

200幻曱甴幾時先肯移民英國

所以唔駛保留香港咩本土文化, 香港一直都無咩本土文化,香港一直是中(中國內地)西文化
就因為黃畜搞本土,所以香港才搞成屎咁,因為香港都無"本土"文化,有都系垃圾次文化

所以只要90年代咁,用內地文化取代香港文化+西方文化,香港就回復光輝

(香港過住既人才同文化+資金都系來至內地移民,基本上香港既光輝同香港本土無關)

國安坐鎮一定會做嘢,好快見到效果。樓主唔使擔心了。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-5-3 17:15 發表
國安坐鎮一定會做嘢,好快見到效果。樓主唔使擔心了。
希望快快見到根本性變化

引用:
原帖由 china_enter 於 2021-5-3 19:22 發表

希望快快見到根本性變化
依家已經系,以後見到的是  一步一步進行!

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-5-3 20:14 發表

依家已經系,以後見到的是  一步一步進行!
我對中央政府很有信心,只是擔心香港特區

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-5-3 04:33 PM 發表
所以唔駛保留香港咩本土文化, 香港一直都無咩本土文化,香港一直是中(中國內地)西文化
就因為黃畜搞本土,所以香港才搞成屎咁,因為香港都無"本土"文化,有都系垃圾次文化

所以只要90年代咁,用內地文化取代香港文化+西方文化,香港就回復光輝
(香港過住既人才同文化+資金都系來至內地移民,基本上香港既光輝同香港本土無關)
香港開埠坐由客家人坐船由褔建南下落黎搞既,幾百年的的香港只係爛地一塊,本條毛.....

竟然由一班內地落黎既人講"本土"真係笑大人個口.....

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-5-3 10:49 PM 發表

香港開埠坐由客家人坐船由褔建南下落黎搞既,幾百年的的香港只係爛地一塊,本條毛.....

竟然由一班內地落黎既人講"本土"真係笑大人個口.....
香港所謂「文化」,或者可以分成兩部分

第一部分,係由大陸落黎既學者,混合英國讀番書個班,成為一班反中崇英既知識份子

第二部分,係由徙置區、木屋區、舊式屋邨居民形成一種勤奮向上、知足常樂、互助互愛既社區文化

實際上兩種文化均已衰落

港狗快收皮

其實香港人叻咩姐?!
只係比大陸早左起步
識果兩句英文
其中部分做左英國狗奴才
而家中國起飛
香港人優勢慢慢失去
重要攪暴動。。。等死啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]