• 瀏覽: 945,086
  • 回覆: 81
  • 追帖: 217
+907
引用:
原帖由 horse2014 於 2021-5-30 07:14 AM 發表
記得幾年前在 K 君主場認識末日大師 @scottiehong ,個人不諱言是喜歡玄學,但又不是搬屋裝修也要睇風水那種人,當時受末日大師港美同軌論和黃金論所吸引,因為這個原因,個人大力研究美元霸權的衰落,因而確立了美元必倒的個人金融基礎,也由那一刻開始,改變個人資産結構。
當年末日大師還祗是一個普通師兄,他的黃金論遭人圍攻,個人當年撐佢亦被駡,當年駡 ...
先支持馬兄對美元的理論,當年過關中國,看到牆上掛的出入境限制條例,好像是可帶六千蚊人民幣或二千蚊美金出境,不知有冇記錯,這樣一來,就是三對一了,但已是差不多十年前的事。
不知其他師兄有冇看過或留意?

引用:
原帖由 skymachine 於 2021-5-30 08:10 PM 發表

1984年中英聯合聲明前,記得好似係一美元兌二人仔左右。

血汗工厰
當年應該還用外匯卷,沒記錯,每百港元換外匯卷不少於三十元。
這樣算下來,一美元也換到2.5左右外匯卷。

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-5-30 08:45 PM 發表

四個大水, 我亂咁估, 其中一個係地震引起海嘯, 另一個係日本嘅核污水
還有氣候引發嘅超級龍捲風,颱風。😁😁😁

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-5-30 09:16 PM 發表

美國取消關稅時, 阿爺會唔會開徵出口美國貨品關稅送老美一程呢?
老美取消關稅,通漲起碼增加三個百份點,到頭嚟都係死。
老美同中國合作嘅機遇已經過咗,現在只有就是大家用刀互片刀,刀見血。🤭🤭🤭

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-5-31 04:43 PM 發表

國家要開放三孩政策其實只係爭取改善人口老化問題

回顧2015/16開放二孩政策之後
出生率並未有預期回升
2018起已經有明顯下跌

照估計三孩政策出咗之後
效果將會好似上次二孩政策差唔多咁
初期一年出生率會有回升
之後好大機會繼續下跌
不過 好希望呢個估計係錯嘅 !!!

始終中國經濟發展迅速
生活開支同養孩子成本年年上升緊
居住,教育,醫療等壓力令唔少新一代 ...
看到好多師兄也在討論三孩政策,中國真係需要三孩?還是以前人多好辨事嗎?現今已有人工智能,高科技,只要人口結構平均,在八至十多億人左右,基本上也有足夠勞動力,但又想不到中國三孩的出發點在那? 看來都是媒體在帶方。

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-5-31 05:13 PM 發表

我堂細佬第三個仔已經讀幼稚園了
為咗支持國家三孩政策,但老婆又過咗生育期,可否再嚟青春……。!🤭

引用:
原帖由 Vmc01354 於 2021-6-2 12:04 PM 發表

三孩政策宣告之後
下一步應該要執一執教育政策了
近年學埋晒白皮吹埋個d乜鬼快樂教育,私營教育,踩公立教育,結果將教育逐漸變成貴族化資本化。
有錢既人愈能夠掌握愈多教育資源跑贏大市,無錢既冇辦法學到足夠能力就洗腦叫佢地躺平。

太祖建國初已經知道當中問題
希望宜家能夠撥亂反正
這樣才是黨的初心。🤫

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]