• 瀏覽: 945,061
  • 回覆: 46
  • 追帖: 217
+907
報到先~

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-5-3 08:02 AM 發表

仲有好多呆灣奶茶店,古q味蛋糕店都開好多的,古古怪怪有些食黃人水有些就洗錢
果啲古早蛋糕就最搵笨,一舊都唔平,乜鬼都無清蛋糕都六七十蚊一個

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2021-5-3 09:32 AM 發表

大陸都有古早蛋糕賣,按斤計,一斤20元,同我樓下嘅台灣古早蛋糕一樣味(但80元一份)
加台灣兩個字即刻cheap嘢都變上品

引用:
原帖由 迷失一號 於 2021-5-3 10:52 AM 發表

我女友話"係唔係=香港既紙包蛋糕"😂😂😂
其實我覺得係啊~咪又係一樣味,凱c餅店賣幾蚊一個之嘛~

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2021-5-3 11:25 AM 發表

幾十蚊一塊所謂古早味蛋糕
味道咩同我係天貓9個9既比比贊一樣
買過一次唔會再買
我隔離位條黃嘢~有日拎左一盒翻來推銷咁,話好正又盛又話台灣嘢又點好點好,心諗比人搵左咁多次笨都仲未訓醒

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2021-5-3 12:17 PM 發表

而家通街「古早」,睇見到煩厭
懷舊要從自身經歷講起,台灣人嘅「古早」等同香港人嘅「古早」?大家嘅成長經歷都唔一樣,別人嘅味道。
香港人係咪應該品嚐自己嘅古早,廿幾年前嘅古早蛋糕仔?甚至更老一輩嘅古早西樵大餅。

消費者追求更好味,唔係古早味,一個地方缺乏創新,唯有攞舊款嘢翻炒,將心思花喺包裝創新,而唔係貨品食品本身
人地sell台灣味,人情味,懷舊味,我覺得香港之前成日吹捧舊嘢,就係唔想啲人覺得洗乜進步,要懷念以前英殖幾好幾好~

引用:
原帖由 cannotdisplay 於 2021-5-11 05:52 PM 發表
花貓哥哥:放棄疫苗專利:拜登最毒辣的算計
|2021-05-112021年5月11日07:47:39評論
1  美國180度大轉彎
去年新冠疫情爆發之后,中美在新冠疫苗問題上截然不同的態度不僅高下立判,也讓中國贏得了廣泛的國際讚譽與影響力。
美國一開始就大量搶購與囤積疫苗,根據最新數據統計,美國已經囤積了超過8億劑疫苗,美國總人口只有3.3億,每人打兩劑疫苗還有上億的富餘。

...
美國佬真係賤到無倫

引用:
原帖由 kilohk 於 2021-5-12 12:00 PM 發表

根本係屠殺,西人又扮盲。
今朝大台都係播炸左幢樓,其他完全無提無播

引用:
原帖由 kilohk 於 2021-5-12 01:50 PM 發表

午間新聞睇啲炸彈係建築物底部爆炸,成幢建築物就冧咗。最百佳話有通知當地居民先轟炸。。。

如果祖國唔夠強大,中國人可能都係咁被打。
真心喪盡天良,即使有通知咁係咪將個罪惡降低左,仲講到好有人性咁,白皮真係好賤

引用:
原帖由 靚c9 於 2021-5-12 01:48 PM 發表
好圖分享
講得超岩

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-5-12 02:22 PM 發表

咁樣炸人哋 ,點解五眼同歐盟唔制裁以色列
出句聲譴責都冇。
盟友就算殺人放火都係正義

今日呆島確診206宗~驗得果800就中左206單

引用:
原帖由 4300dtns 於 2021-5-16 07:09 PM 發表

佢講實話,呆灣is the hell. 話L左佢地活在井底,佢話估吾到染疫會咁快,大佬,美肺搞左年幾,咩L都吾知,老尾主子吾過料原來就在資訊封閉啊!
頭先睇大台新聞真係聽到o咀,估唔到咁快,係咪痴線架

引用:
原帖由 billy24 於 2021-5-17 01:31 AM 發表
在臉書見到,希望是真的
係真就好咯

引用:
原帖由 catcrystal 於 2021-5-17 01:04 AM 發表

我認
我細個最中意叫啫哩, 因為有把遮仔
我都係~細個覺得好得意

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]