• 瀏覽: 944,742
  • 回覆: 151
  • 追帖: 217
+907
繼續支持🙋‍♂️

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-5-1 05:31 PM 發表

中國未來二年祗有通縮,唔會通漲!
中國目前控制通脹方面其實都相當吃力
最首要同重要係壓住咗住房價格
另外好在豬肉價格近月已經從豬瘟問題之後大幅回落
就算個別食品有上漲,例如水產品價格有上漲
但整體糧食同一般消費品價格亦都係受控
所以預料居民消費價格指數只會係輕微走升

中國吃力嘅原因係原材料價格過去半年升得好驚人
再加上呢輪半導體芯片缺貨導致價格大升
令到工業生產物價指數PPI彈跳式上升
雖然最大影響一定係出口
但最終本土消費品價格亦會受壓向上

人仔上升係的確可以抵銷輸入性通脹其中一個方法
不過睇呢幾個月中央係一路控制住人仔嘅上升
反映咗中央唔想人民幣走強
兌尾元嘅上升原因係尾元弱之故
人仔兌其他貨幣其實升得唔多

所以未來中國是否受外圍高通脹嘅衝擊仍然要觀察 !

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-5-1 11:16 PM 發表
全橫琴最平單位送裝修,橫琴華潤萬象世界,總價89萬包租.
額外贈送送8件智能家電:洗衣機、電視、雙開門冰箱、空氣淨化器、電飯煲、電烤箱、微波爐
電磁爐(全部大品牌美的、海爾、小米)

我心動了。
但建築面積30平好細喎 !

引用:
原帖由 風天小畜 於 2021-5-1 11:28 PM 發表

你話 人仔升值下 唔知點樣利誘出口商繼續出口賺外匯

可能個實情係 中央令人仔繼續升值就係唔想你繼續賺外匯掛,迫你內銷

所謂嘅外匯通常都係指美元, 賺咁多廢紙返嚟做咩

又或者再毒一啲諗 美元而家日日狂印 你唔sell咁多貨品去美國,就即係濫發嘅美元冇對應既貨物去支撐住 

即係錢多過貨物,通脹就會大升,老美到時就.....

不過以上都係我個人嘅斷估 ...
不過由2020年尾到2021年頭
中國反而增加咗手上嘅尾債
會唔會係儲多啲彈藥嚟第日推冧佢呢?

講返老尾 假如尾元霸權崩潰  
佢仍然有充足嘅糧食生產
理論上唔會餓死
不過假如四個大水殺到嘅話 咁就......

引用:
原帖由 風天小畜 於 2021-5-2 01:02 AM 發表

最低持有量都係1.05萬億 而家1.1萬億,都係多咗500億

上年11月前連續減持,11月到2月就增持

這期間主要發生咩事?就係老美大選

增持應該出於政治因素居多,無太大經濟意義
其實區區幾百億相對於萬億嚟計
對經濟同政治兩方面而言意義都係不太大
就繼續睇下中央嘅日後走向吧

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-5-2 07:33 PM 發表
網上阿三疫情總攬:
1. COVID19新突變導致鼻拭子出現假陰性,導致檢測失靈,病毒現在直接侵入肺部。它沒有發燒或咳嗽等症狀,只是身體疼痛、虛弱、食欲不振。
2. 發病到死亡只需8~10個小時,病人在極短的時間內就從輕度到重度再到生命垂危的狀況。
3. 過去一年得過新冠的患者面臨更高的風險。當感染新的突變毒株,他們的死亡率要高得多。有很多從海外進入孟買的病人,都曾接種過疫苗但仍感染了病毒,28人 ...
即係好地地唔夠半日就可以攞命
無論有無抗體都死

好恐怖嘅病毒,根本已經唔係之前嘅 covid-19 !!!

睇返中國當日武漢單一個城市
已經動員解放軍同全國醫護投入抗疫

但阿三到依家咁危難關頭
好似仲未大規模動用軍隊去協助抗疫

真係阿三要滅國也唔抵可憐 !

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-5-3 11:50 PM 發表
阿三打算出動軍隊了!
12313726 https://m.weibo.cn/1887344341/4632895828526682
仲只係『is contemplating』
但依家日日病死嘅人已經係數以萬計

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-5-4 10:42 AM 發表

不知道你日常生活中,有否經歷過與阿三人民嘅深入接觸?

我提到嘅,首先係居港阿三人民,有否主動去幫助佢哋國內同胞抗疫。天助自助人,一個國家民族都唔肯主動自救的話,點解要「完全指望」別國的救助?老實講,阿三富有嘅人很多很多,至少居港果班,比起佢哋國內同胞,居港阿三人民已經是有能力果班,佢哋又做過咩去幫助國內同胞抗疫?

換位思考,如果去年武漢守唔住疫情,擴散全國,我相信別國,尤其是阿三等,都一樣只 ...
非常同意大叔 !

中國政府講完又講係願意援助阿三
但阿三唔騷我地

聯合國都話要援助阿三
一樣被阿三拒絕

阿三國內連自己嘅軍頭都只係話『考慮』派軍隊協助
而阿三遍佈國內國外嘅富豪直至呢一刻做過啲乜呢???
唔計阿三國內 在大陰國 傷港 新加坡 中東 啲印度富豪係有好多好多
如果佢哋願意出"一小滴"嘅捐助 肯定遠遠好過普通善心人捐一個月嘅收入呀

不過 莫大仙 唔會輕易接受所謂善心捐助嘅
假如接受即代表阿三唔係"世界大國" 也代表阿三政府無能
總之對莫大仙嚟講 政治正確比民眾嘅生命更重要!!!

引用:
原帖由 _JoN_ 於 2021-5-4 11:46 AM 發表

我覺得救到應該去救,幾億carrier周圍走對全世界都無好處
要佢地願意同接受先可以架
佢連大門都關上嘅話 咁點救呢?!?!

引用:
原帖由 太大星 於 2021-5-4 01:28 PM 發表

莫大仙肯接受歐美捐助的,因為阿三國民願為白皮的奴僕。
有歐尾呢啲高尚大國嘅捐助先唔會令莫大仙無面呀嘛, 做咗狗永遠都係一條狗 !

引用:
原帖由 RockMe 於 2021-5-5 09:33 AM 發表
日本人好有公德心?
好有同理心?
未必!

今天日本人思想就是
"我仆街,你地都唔會好過"

核災水固然如是,
長賜號事件也一樣。

關於長賜號 擱淺事件,我之前都提過,如果唔係人為疏忽嘅話,船東/船主係會根據"承運合約 contract of carriage" 內嘅 "共同海損 General Average" 條款向貨主索償損失。 而貨主就會 將船東/船主嘅索償 交畀保險公司處理,所以貨主買咗貨運保險嘅話就唔需要擔心要賠償呢條 "共同海損"嘅金錢!  

呢啲係有關貨運界嘅日常操作,全世界都一樣,同船東是否係日笨人完全無關係!  記者唔識亦唔做功課,所以唔會咁詳細講而已!

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-5-6 09:05 PM 發表

G7開會唔傾自己7國嘅事
但要討論香港、新疆?!有病嗎佢地
https://youtu.be/o_tPXDSNRqs
佢哋時刻只係掛住中國
心中日日只會記住漁村, 彎彎, 新疆

佢哋自己國民嘅事 就........ 算吧啦

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-5-6 09:26 PM 發表
國藥集團中國生物北京生物制品研究所用 70 天建成全球最大的疫苗車間,年産 30 億劑!
中國做事,點叫你唔服!
中國速度

所以,第日當中國可以完全突破芯片技術嘅時候,情景將會係點  

哈哈

引用:
原帖由 太大星 於 2021-5-6 09:40 PM 發表
耶倫尋晚嚇一嚇人
試一試水
今日市場知道係流料
咁小柑小銀 梗係馬上去啦 !

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]