• 瀏覽: 5,802
  • 回覆: 16
最近,島內綠媒又開始激動了。
據台多家媒體27日報道,遼寧艦航母編隊出現在台灣東部的菲律賓海(西太平洋)水域並朝宮古海峽方向航行,而美軍一艘伯克級驅逐艦“插隊”混入大陸航母編隊,緊跟遼寧艦後方,持續“監視”。

原來,所謂的美軍伯克級驅逐艦“混入”航母編隊,實際上只是越過了處于最後方位置的“呼倫湖”號補給艦,美艦正前方是一艘中國海軍的054A型導彈護衛艦。
而美艦的前進航線已經被這艘中國護衛艦切斷——054A艦一馬當先將其與遼寧艦隔開,並令其無法靠近中國航母。同時,在美艦側前方,幾乎與054A艦平行的位置,還有兩艘中國052D型導彈驅逐艦,這三艘中國戰艦已經形成一條清晰的“攔截線”,打斷了美艦的“衝擊”企圖。
總體來說,美國軍艦所謂“混入”遼寧艦航母編隊,其實只是越過機動能力比較弱的中方補給艦,但遭到中方航母編隊三艘護衛戰艦的堅決遏制,而且航母編隊保持正常隊形。
對此,有頭腦較為清醒的島內網民評論,“我看是美艦被包圍了吧!”..

https://www.sohu.com/a/463796338_120504280?scm=1004.722180376537268224.0.0.3068&spm=smpc.mil-home.domestic.1.1619799323289rclayW5

冇頭腦咪睇成係美艦伯克級驅逐艦“插隊”混入大陸航母編隊囉

沒頭沒腦的人認為美艦混入中國艦隊。

菜陰門俾美國群插,連狗都上場,陰門專供西人屌,呆娃就冇份屌

附件

蔡狗.jpg(163.33 KB)

航母用以包圍敵艦😓

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-5-1 12:51 PM 發表
伊利沙白女三帶同10戰艦和1核潛艇到
好大個戰鬥群~~帶32戰機 戰力遠超了寧號同山東號以6戰機小群
看見這消息就覺美國可憐
佢引17個國家來嘥錢

但17國裡除了澳洲,英國,加拿及日本呢幾隻狗外外,仲有邊國唔想在美國背後插刀呢

引用:
原帖由 unico 於 2021-5-1 12:42 PM 發表
航母用以包圍敵艦😓
係呀,唔得呀?

引用:
原帖由 unico 於 2021-5-1 12:42 PM 發表
航母用以包圍敵艦😓
大陸航母飛咁快,撞死尾角佬都得。

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-5-1 02:46 PM 發表

大陸航母飛咁快,撞死尾角佬都得。
其實, 上次見有人貼在這區話美國軍艦插隊都懵然不知, 咁都信先係弱智

根本係人都睇到美國軍艦外型同中國的好大分別, 唔洗雷達, 肉眼都睇到啦, 怎會俾美國的二線艦可以插隊丫,

隻艦被中國圍就真

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-5-1 12:22 AM 發表
最近,島內綠媒又開始激動了。
據台多家媒體27日報道,遼寧艦航母編隊出現在台灣東部的菲律賓海(西太平洋)水域並朝宮古海峽方向航行,而美軍一艘伯克級驅逐艦“插隊”混入大陸航母編隊,緊跟遼寧艦後方,持續“監視”。

原來,所謂的美軍伯克級驅逐艦“混入”航母編隊,實際上只是越過了處于最後方位置的“呼倫湖”號補給艦,美艦正前方是一艘中國海軍的054A型導彈護衛艦。
而美艦的前進航線已經被這艘中國護 ...
伯克級非常老舊, 已經係一款落後嘅戰艦!

一粒小型氫彈就能滅的聯軍,來作秀?玩到我們國土,必定將核戰火燒到你們的本土,搬不出地球就一起享受核冬天的降臨

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2021-5-1 05:00 PM 發表

伯克級非常老舊, 已經係一款落後嘅戰艦!
相信那艦的美軍當時冒汗之中!!!

中國當時唔用海面的艦殺佢, 都可以用水底的做掛佢!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-5-1 06:14 PM 發表

相信那艦的美軍當時冒汗之中!!!

中國當時唔用海面的艦殺佢, 都可以用水底的做掛佢!
呢首驅逐艦可能預咗自己會犧牲嘅情況之下衝入去啦!

國軍:咁唔係叫包圍,咁叫中心開花

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]