• 瀏覽: 1,417
  • 回覆: 18
日本傳媒報道,舉辦今屆奧運衝浪比賽的地區以缺乏醫療設施為由,拒絕應巴西要求為運動員安排檢測設施。東京奧組委表示,考慮訂立嚴厲罰則,懲處違反防疫規定的參賽運動員。

距離東京奧運開幕不足三個月,日本放送協會報道,巴西衝浪國家隊在4月初,曾經要求舉辦今屆奧運衝浪比賽的千葉縣一宮町協助為選手安排新冠病毒檢測設施,以及為運動員一旦確診,提供所需的醫療支援,但當地以醫療設施不足為理由拒絕,有關報道再次令外界憂慮東京奧運能否安全順利舉行。

國際奧委會和東京奧組委等日前公布新修訂的防疫手冊,參賽運動員要遵守多項嚴格防疫指引,包括必須每日檢測。

對於國內護士組織擔心,舉辦奧運可能會消耗公眾所需的醫療資源,內閣官房長官加藤勝信表示,奧運一定不可以變成醫療系統的負擔,重申賽事會以令人感到安全的方式舉行。

另外,東京奧組委與專家開會討論防疫,為確保所有參賽運動員及出席人士遵守防疫指引,東京奧組委成員表示,考慮訂立嚴厲的罰則處罰違規者。有與會專家認為,所有參與奧運的人最好都預先接種新冠疫苗。

日本仔收皮啦
一日幾千單,重話醫療系統不足。
搞乜L奧運?

新聞來源連結:
https://news.tvb.com/world/608c19b4335d194134120dab/據報東京奧運衝浪比賽地區拒應巴西要求-為選手安排檢測設施

今日成萬單。越哩越多。點收到科?日本要短期好轉,一定要封城封屋。

搞到咁
好心咪撚搞啦

想搞得成
又想人地來參與
又唔肯幫選手安排檢測

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-4-30 11:56 PM 發表
今日成萬單。越哩越多。點收到科?日本要短期好轉,一定要封城封屋。
日本上年確診數都唔算多, 今年年頭係咁爆上去. 早排三月跌返, 而家又爆過. 咁搞法,真係唔使搞奧運.
日本走去買莫德納同AZ, 一隻打完血栓, 一隻啱啱先有啲貨到. 輝瑞就聲明年底先有貨俾日本. 做英美條狗, 真係理得佢死.

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-4-30 11:58 PM 發表
搞到咁
好心咪撚搞啦

想搞得成
又想人地來參與
又唔肯幫選手安排檢測
"以及為運動員一旦確診,提供所需的醫療支援"
似乎唔單止檢測, 仲要額外醫療支援. 咁搞法,一堆印度選手即刻去日本, 咪好大鑊.

這將會是歷史上最不得人心最糟糕最少現場觀眾最少收入嘅奧運會。 

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-5-1 12:05 AM 發表

日本上年確診數都唔算多, 今年年頭係咁爆上去. 早排三月跌返, 而家又爆過. 咁搞法,真係唔使搞奧運.
日本走去買莫德納同AZ, 一隻打完血栓, 一隻啱啱先有啲貨到. 輝瑞就聲明年底先有貨俾日本. 做英美條狗, 真係理得佢死.
依家升到12000人。疫情教會我地,國家最好有自己既研發力,藥物,武器等等。靠人死路一條。無論你日本平時講到自己生產既電器幾好,汽車幾好用,工藝品幾精美。。一到大事時。全系虛象

日本玩咩玩丫, 唔好咁爛玩啦, 而家咁高危仲要攪奧運, 何必逼班運動員揾命搏呀

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-5-1 12:07 AM 發表

"以及為運動員一旦確診,提供所需的醫療支援"
似乎唔單止檢測, 仲要額外醫療支援. 咁搞法,一堆印度選手即刻去日本, 咪好大鑊.
唔搞最安全啦

日本為咗金牌可以去到幾盡, 先嚇走所有潛在對手, 想1國獨享金牌

不過可能打唔過印度, 三重變異, 怕你呀

日本咁水皮㗎。

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-5-1 12:11 AM 發表

依家升到12000人。疫情教會我地,國家最好有自己既研發力,藥物,武器等等。靠人死路一條。無論你日本平時講到自己生產既電器幾好,汽車幾好用,工藝品幾精美。。一到大事時。全系虛象
日本是殖民地奴才國,就是這樣了。
它倒是想自立自強,然而想多了,美國主子是不會允許的。

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-5-1 12:11 AM 發表

"國家最好有自己既研發力,藥物,武器等等"
現實係無咩國家可以凡凡掂

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-5-1 10:06 AM 發表

"國家最好有自己既研發力,藥物,武器等等"
現實係無咩國家可以凡凡掂
中美算系幾好啦。

日本人和印度人一樣, 自尊比條命更重要...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]