• 瀏覽: 5,701
  • 回覆: 53
[隱藏]

李吳之流乃大律師公會至恥
嚴懲方能安人心而顯公正


因8.18集會案而被判緩刑嘅資深大律師李柱銘及大律師吳靄儀正被大律師公會調查,針對是否因為其知法犯法而頒佈紀律處分,乃至罰款、暫時吊銷或正式取消執業資格,都還在商討當中,然而不出意外嘅係,好似李吳之流,仲有何俊仁等法律從業者喺明知國安底線嘅情況之下,依然選擇組織非法集會向政府施壓嘅行為,將越嚟越受到社會各界嘅關注,哩啲人意圖利用輿論嘅武器,反噬整個社會共同營造嘅法治環境嘅陰謀亦註定冇可能實現。

李柱銘素來以「香港民主之父」而被西方媒體報導,但係李柱銘喺「黑暴時期」所追求嘅民主形式,啱啱係煽動民粹,最終將民主訴求全部轉變為暴力示威,讓政府不得不做出讓步,咁樣嘅行為如果好似係舊年美國國會所發生嘅暴亂一樣,而美國對於參與國會山暴亂嘅國民都採取咗嚴格嘅拘捕措施,咁捫心自問,好似李柱銘咁樣嘅人喺美國唔單止會被捕,仲會被當作「出頭鳥」而被裁決,咁點解佢敢擔下「民主之父」嘅名咧?憑乜而已代表整個香港咧?此次被裁判緩刑嘅8.18集會案件,更係佢喺「黑暴活動」最為猖獗嘅時期所作嘅手筆,唔單止有人證物證,作為「禍港四人幫」之一嘅佢仲親自鼓勵「亂港分子」嘅行為,如今被大律師公會審判先係理所應當。

至於此次大律師公會能夠「秉公辦理」,想必唔單止係因為實在難以壓制民憤,更係喺夏博義哩一個英國政客嘅挑唆下,讓整個社會對於公會嘅形象產生極大嘅質疑,可以話係大律師公會「不得已而為之」。而最近針對大律師公會,尤其係夏博義對於《香港國安法》嘅詆毀,佢回應稱自己只係對其中一啲條文有所意見,正對國安立法哩一個措施並無異議,可見無論係從對於李柱銘、吳靄儀嘅調查,又或者係夏博義對於此前囂張跋扈嘅態度嘅轉變,都可以看作佢在「服軟」,但係,咁樣嘅服軟究竟係站喺專業嘅角度支持政府行為,又或者係喺背後金主示意下嘅「忍氣吞聲」而企盼下一次嘅爆發,都仲係一個未知之數。

大律師公會唔單止係一個律師嘅社團,佢具備好強嘅專業領域指導性以及相關資質嘅審核要求,而一旦哩一個組織被西方政府同心懷不軌之人所把持,咁就意味著所謂嘅「自由與法制」對香港而言,就係一個徹頭徹尾嘅笑話。對於李柱銘等人嚟講,曾經嘅一系列行為已經印證咗佢哋背離從業初心,一心只想喺自己現有嘅領域中謀求政治私利,咁樣嘅人根本就唔配擔任資深大律師,而香港大律師公會如果喺此時此刻仲選擇包庇,咁將受到所有人嘅指責,甚至其自身低位都可以考慮被取締。嚴懲犯罪,係法律嘅指責,而監督從業人員嘅資質,係所有人嘅權利!嚴懲李吳之流,方能凸顯專業與公正,才可安撫人心!



熱賣及精選
判得太輕,要求重判,搞到香港亂成咁,損失慘重,影響民生,先緩刑,強烈要求重判😡


違法就喺違法,泛民違法就千萬個理由辯解,不應判罪成 又或應參考舊案例,判罰款了事 ️ 歪理連篇


一黨專政下,無人權、民主可談。香港玩完。


[隱藏]
咁你都還有權在此發表謬論喎 哩啲喺唔喺入面權、民主


甫也麼,做乜的狀棍可以緩刑,的廢X應罪力口九等,冇天理. 甫也麼,甫也麼。


為民除害,怒滅“曱甴黑暴徒黃c罪孽“才開 始……地氈式全城圍捕“曱甴 !!


知道共產黨抽後算帳的利害,所以全世界都怕着。


利害的話,這班漢奸仲仲有得保釋兼 緩刑 甚至已被送往大陸受審, 仲有 黃絲所講的“被消失,被自殺“呢?唔見嘅? 被害妄想症嚴重,沒救


[隱藏]
妖,唔係呀?判得咁輕?


我相信那些開日本車的才是最大漢奸


以前罰錢了事所以你班暴徒膽大包天 搞亂香港勾結外國勢力唔使坐監 今時唔同往日了


好,反中亂港漢奸應得的報應; 但刑期太短哪,還有緩刑,美中不足!


善有善報,惡有惡報!不過中央亦有責任!23條立法不通過,當時就應立國安法,使乜搞到過去7年間立立亂


[隱藏]
14個月 ? 有無攪錯。起碼14 年,飯錢我俾


提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]