• 瀏覽: 1,513
  • 回覆: 11
國家有錢就會俾人民食飯架啦 國家冇錢就點俾你食飯遮 人民就最緊要有飯食 冇飯食俾你乜民主都冇用 D人一樣走

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-4-30 12:38 發表
國家有錢就會俾人民食飯架啦 國家冇錢就點俾你食飯遮 人民就最緊要有飯食 冇飯食俾你乜民主都冇用 D人一樣走
當然唔系一樣。你可以話「任何政制都有優缺點」,但冇可能一樣。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-4-30 07:25 PM 發表

當然唔系一樣。你可以話「任何政制都有優缺點」,但冇可能一樣。
香港人俾美國呃了好多年了 所有政制都一樣 國家有錢自然為人民謀福利 北韓都一樣會

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-4-30 08:20 PM 發表
高見
香港人俾美國呃了好多年了 所有政制都一樣 國家有錢自然為人民謀福利 北韓都一樣會

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-4-30 20:20 發表

你啱咗一部份。最重要系;乜嘢政制有把握致富?

電影葉問裡面丹爺有句說話講得好啱"打唔打得係睇人, 唔係睇套拳嘅", 同樣地國家好唔好係睇施政既人, 唔係睇行咩制度嘅,  每個制度都有佢既利弊, 好多對中國負面既印象仲係停留係幾十年前, 覺得中國好落後, 同樣地對西方既印象仲係認為西方好先進, 冇看清楚現實, 其實世界每一日都在改變, 中國已經唔係好多人眼中咁落後咁唔開明, 西方既進步速度亦比以前減慢了很多, 世界的格局慢慢轉向到亞洲, 不久將來圍繞住中國周邊親中的國家都會開始掘起, 一個新既黃金時代必定會出現在亞洲, 問題係要走出現在困局會是相當慢長的時間, 看看上世紀前半段發生什麼事情, 又看看後半段又發生咩事情, 歷史往往都是不斷重演的, 世界就是一個循環, 興衰不斷, 好明顯西方的時代已經慢慢過去, 正如民主制度其實已經開始不合時宜

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-5-1 00:17 發表
資本家SOHO中國CEO張欣接受CBS採訪說:
中國人要的不是食物房子,也不要豐衣足食, 每個人都渴望民主

https://cdn.discuss.com.hk/t/74be58/f/800x0/https://img.discuss.com.hk/d/attachments/day_210430/20210430_db1a8f661d745d913d63erywsfor2tAI.jpg
民主教徒的夢囈而已。

引用:
原帖由 andy14011982 於 2021-5-1 01:06 AM 發表
電影葉問裡面丹爺有句說話講得好啱"打唔打得係睇人, 唔係睇套拳嘅", 同樣地國家好唔好係睇施政既人, 唔係睇行咩制度嘅,  每個制度都有佢既利弊, 好多對中國負面既印象仲係停留係幾十年前, 覺得中國好落後, 同樣地對西方既印象仲係認為西方好先進, 冇看清楚現實, 其實世界每一日都在改變, 中國已經唔係好多人眼中咁落後咁唔開明, 西方既進步速度亦比以前減慢了很多, 世界的格局慢慢轉向到亞洲, 不久將 ...
制度也是重要因素。
美式制度是黨爭制度,必然導致短視,黨派利益高于國家和民族利益,社會分裂,內鬥不止。
不僅在實行美式制度的窮國如是,美國自己也是如此。
中國的制度當然也不完美,主要在于權力的交接,一朝核心一朝官,如何平穩過渡也是大難題。

引用:
原帖由 andy14011982 於 2021-5-1 01:06 發表
電影葉問裡面丹爺有句說話講得好啱"打唔打得係睇人, 唔係睇套拳嘅", 同樣地國家好唔好係睇施政既人, 唔係睇行咩制度嘅,  每個制度都有佢既利弊, 好多對中國負面既印象仲係停留係幾十年前, 覺得中國好落後, 同樣地對西方既印象仲係認為西方好先進, 冇看清楚現實, 其實世界每一日都在改變, 中國已經唔係好多人眼中咁落後咁唔開明, 西方既進步速度亦比以前減慢了很多, 世界的格局慢慢轉向到亞洲, 不久將 ...
蠢才懷緬從前
正常明白現在
高明審視未來

香討系照妖鏡,使人睇清楚自己及他人。

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-5-1 00:17 發表
資本家SOHO中國CEO張欣接受CBS採訪說:
中國人要的不是食物房子,也不要豐衣足食, 每個人都渴望民主

https://cdn.discuss.com.hk/t/74be58/f/800x0/https://img.discuss.com.hk/d/attachments/day_210430/20210430_db1a8f661d745d913d63erywsfor2tAI.jpg
重發取消。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]