• 瀏覽: 3,091
  • 回覆: 23
港大前法律學系副教授戴耀廷等9人,前年因違法「佔中」被判串謀犯公眾妨擾罪及煽惑他人犯公眾妨擾罪罪成,被判緩刑至16個月監禁不等,各人提出上訴,上訴庭今日(30日)頒下判詞,三名法官一致駁回9人的定罪上訴,戴耀廷及黃浩銘的刑期上訴申請亦被駁回
案中9名被告包括「佔中」三丑戴耀廷、陳健民、朱耀明,其中朱耀明獲判緩刑,陳健民判監16個月,已服刑完畢,同樣判監16個月的戴耀廷,服刑4個月後獲准保釋,今年2月28日再因攬炒派「初選案」被控串謀顛覆國家政權罪,戴耀廷及後被撤銷「佔中案」的保釋須繼續服刑。

真系大快人心,天地有正氣

新聞來源連結:
https://www.dotdotnews.com/a/202104/30/AP608b71ace4b0dcb7f698625e.html

恭喜,恭喜
人生更更精彩

引用:
原帖由 七個小羔羊 於 2021-4-30 11:12 AM 發表
港大前法律學系副教授戴耀廷等9人,前年因違法「佔中」被判串謀犯公眾妨擾罪及煽惑他人犯公眾妨擾罪罪成,被判緩刑至16個月監禁不等,各人提出上訴,上訴庭今日(30日)頒下判詞,三名法官一致駁回9人的定罪上訴,戴耀廷及黃浩銘的刑期上訴申請亦被駁回
案中9名被告包括「佔中」三丑戴耀廷、陳健民、朱耀明,其中朱耀明獲判緩刑,陳健民判監16個月,已服刑完畢,同樣判監16個月的戴耀廷,服刑4個月後獲准保釋,今年2 ...
要唔要去終審

「佔中」9丑上訴 全被駁回

我好鍾意個標題

法官英明.

賣國賊漢奸走狗人渣垃圾食屎狗,禍國殃民,天地不容,坐監吧。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-4-30 11:16 AM 發表
「佔中」9丑上訴 全被駁回

我好鍾意個標題
「佔中」9丑係正確名稱,有啲傳霉一直叫呢班友做「九子」,影衰哂個「子」字。

引用:
原帖由 ss20150804 於 2021-4-30 01:04 PM 發表

一定要將所有反中亂港嘅壞人, 包括壹傳媒黎智英嘅共犯李柱銘資深大律師、戴耀廷、陳健民、朱耀明、陳淑莊、邵家臻、張秀賢、鍾耀華、黃浩銘、李永達, 全部重罰, 最好終身監禁!
仲有十幾個著草走狗...
始終有漏網之魚

引用:
原帖由 七個小羔羊 於 2021-4-30 11:12 AM 發表
案中9名被告包括「佔中」三丑戴耀廷、陳健民、朱耀明,其中朱耀明獲判緩刑,陳健民判監16個月,已服刑完畢,同樣判監16個月的戴耀廷,服刑4個月後獲准保釋,今年2 ...
🤔我覺得看之前輸幾多百分比來決定上唔上訴到,

例如90:10,輸左咁多 ,新証據又唔夠力,
睇唔出上訴會有成功機會,所以唔批准。

60:40,都比你上訴,
🤔明顯上次輸太多,無得追。

呢個標題貼題好多

晒佢地人生更精彩

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-4-30 11:36 AM 發表
法官英明.
唔係英明,係轉軚。

好想睇到陳熟樁如果單犯聚罪成, 會唔會違反緩刑要踎監找數.

主題標籤 #戴耀廷
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]