• 瀏覽: 3,958
  • 回覆: 93
+2
引用:
原帖由 jalsen8888 於 29/4/2021 22:15 發表
東涌已經有個菲佣感染雙變異病毒, 現在全座居民檢疫21天.
這菲傭已走很多地區,僱主都去到旺角學校上班。多謝請菲傭的香港人令香港繼續沉淪

傳:請問磚家,點解印度人要受呢D苦?

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-4-29 11:35 PM 發表
反應次次慢過人,大陸係三月底就全面禁左印度航班啦。 香港班官叫應對。人地大陸班官係預判!
你估佢哋唔知咩?佢哋只係唔敢做啫 !

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-4-29 11:40 PM 發表

只懂考試的高材生就是這樣.........只看文件沒有思維........生活上的基本常識都未必有......!!
同官員一樣.........沒有文件白紙黑字就什麼工作都不會幹..........機械人都比香港人先進....!!
讀死書只會按部就班,墨守成規。

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-4-29 11:40 PM 發表

大陸行共產,有個特點,第一,佢地官員唔係靠選舉做show坐到個位。佢地需要能力。所以班高官都係功能界別人士。 識得基本醫學理論。
第二,因為官員本身具有專業能力。所以佢地好尊重科學專家組意見。唔會猶豫同懷疑。 唔會拖延。 落order非常快。而且唔計較眼前個少少經濟利益。

知識就係力量啊!
呢啲咪香港要學囉 !

引用:
原帖由 kakakawai 於 2021-4-29 11:41 PM 發表
傻都知啦,使佢講
最慘佢唔係傻嘅 ! 所以講咗都唔做。

引用:
原帖由 montejo 於 2021-4-29 11:45 PM 發表

上年英國隱瞞三個月變種病毒,應該全世界大部份已經有了
你冇講錯 ! 最初發現都係嗰個地方。

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-4-29 11:45 PM 發表

2099年啦
唔好定立日期同時間,應該係寫直至另行通知。唔好俾佢哋有個合理期望,因為呢一次一搞,都唔知搞到幾時。

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-4-29 11:48 PM 發表

考試?關鍵係班阿頭 同立法會班人 係功能組別裡邊精英咩?  考慮經濟問題佢地就勁抽,醫學問題? 有幾多官聼得明,有幾多官識得計社區感染速度,有幾多官又知道咩叫指數式感染增長率。
又有幾多人知道本港醫療系統個緊急應對能力。又有幾多議員知道變異病毒個特點,特性同社會公共衛生個管治模式,基層政治服務團隊個專業度?
幾多公務員知道應該設立幾多檢疫站點,應該儲備咩物資?

咩Q都唔專業,仲話國際大都會城市 ...
未夠好準。

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-4-30 12:04 AM 發表
今次印度再度爆發疫情
真係令我大開眼界
令我深深確定 印度真係一個垃圾既國家

今次大爆發 唔洗去天橋底問米
首惡就係莫迪
剛愎自用 好大喜功
之前仲大大聲聲話印度已經戰勝疫情
話口未完 印度就大爆發

之前為左同中國競爭
大搞疫苗外交 將生產出黎既疫苗係咁往外送
中國就話內部控制好疫情
所以就可以分批 一步步咁接種
但印度呢 國內仲係幾萬幾萬咁確診 每日
所 ...
你講得合情合理! 佢只係一個文明古國。但係不思進取!佢係世界制葯最多嘅國家,全世界占咗六成嘅藥物,都係由佢製成。但係可惜苗苗嘅原料,係由美國進口。老怪一早知道發生問題公子原材料輸去印度。可惜佢要競選,所以要做大恩人,送曬啲疫苗出國。而家連氧氣都唔夠,淨係等.............。

你講得冇錯 ! 你啱。

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-4-30 12:29 AM 發表

中國復興就同周星馳套功夫咁。哦,你骨格精奇,萬中無一個武學奇才,就可以一日之內學識絕世武功啊哇。

然後印度佬:好明顯,我就係呢種人!
新冠病毒蹦一拳!:睇來佢唔係
好大起功,不思進取。

引用:
原帖由 人為財S 於 2021-4-30 01:21 AM 發表
禁飛令點止咁少地方呀!?全禁啦廢柴正苦!
噉又唔係好多世界各地都大爆發,而家都禁咗幾個,希望可以 look&eat 啦!。

引用:
原帖由 ifung5 於 2021-4-30 08:25 AM 發表

官員不是冇常識,係冇承擔,以前想法就是揾依班磚家遏槁,有事就不用上身,點知俾依班磚家騎劫民生政策
你絶對識野。

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-4-30 08:47 AM 發表

這菲傭已走很多地區,僱主都去到旺角學校上班。多謝請菲傭的香港人令香港繼續沉淪
去過咁多地方。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]