• 瀏覽: 3,966
  • 回覆: 61
「港版國安法」下,支聯會今年能否在維園舉行「六四」32周年燭光晚會,備受外界關注;昨日(26日)有報道更引述消息指警方會以疫情為由,不會批准今年六四燭光集會。

特首林鄭今早被問到支聯會今年若在維園如常舉行六四集會,會否被視為違反《國安法》時拒作正面回應,只稱要視乎集會上發生甚麼事,以及有否觸犯《國安法》所禁止的行為,包括有否涉及顛覆中央和特區政府、組織恐怖活動,又或者與外國勢力勾結威脅國家安全等,她又說:「至於不尊重(中國共產黨)去到乜嘢地步係會違法,咁就要睇法律、證據、行為,諸如此類」。

當被問到支聯會「結束一黨專政」的綱領和口號,是否有違《國安法》時,林鄭亦拒作正面回應,只稱香港是「法治社會」,所有事情都是「依法辦事」,「行政長官一般好難就住每一個個案,話畀你聽合法定唔合法,因為每件事情是否合法,除咗睇法律,亦要睇證據、要睇發生咗乜嘢事,甚至有陣時要睇取證情況」。

她又指,香港在「一國兩制」下,該如何看待中國共產黨,她早前在談及國安法和「愛國者治港」時已交代,強調香港的「高度自治」不是「全面、絕對自治」,而是中央對特區有「全面管治權」下的「高度自治」。她又指,香港特區要尊重中國憲法,「今日國家憲法對於由中國共產黨領導,有中國特色的社會主義,亦講得好清楚,喺尊重憲法大前提下,我哋同樣應該尊重今日執政嘅中國共產黨」。

「中共領導下人民生活美好」

她又順勢提及今年是中共的「百年慶典」,「大家睇到喺共產黨領導之下,國家喺呢幾年嘅起飛,同埋為人民帶嚟嘅美好生活,咁所以尊重國家嘅執政黨,呢個係我哋有嘅立場」。

-----------------------------

拉咗還押咗先慢慢造證據?

新聞來源連結:

https://hk.appledaily.com/local/ ... m_content=link_post

黃屍泛民就真係結束咗喇.

換過角度,強調六四是中國崛起的轉捩點,要勁歌熱舞慶祝!

結束一黨專政....姐係要係共產黨手上奪權.....古往今來奪權者失敗.....一係誅九族.....一係坐監入獄精彩人生,阿爺都給左支上方寶劍林鄭,都吾識用國安法,你驚咩呢?

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-4-29 08:33 PM 發表

林太
醒下啦
去年你差點被曱甴仔掛路燈
如今還在說這種不痛不癢的話
唔係去年,係前年(2019年)

引用:
原帖由 WongManTak 於 2021-4-29 09:59 PM 發表
中華人民共和國現行的是多黨合作和政治協商制度, 中華人民共和國現行的不是一黨專政! 中國政府不是一黨專政, 何來顛覆中國政府? 睇證據:
中華人民共和國憲法
序言 (第10段)
中國共產黨領導的多黨合作和政治協商制度將長期存在和發展。

國家的主人是人民 (包括香港人).
共產黨須尊重香港人也是國家的主人.
共產黨必須依靠香港人的支持,經常保持同香港人的密切聯系,傾聽香港人的意見和建 ...
既然中國制度不是一黨專政,曱甴黑暴又搞乜嘢結束一黨專政的違法暴行?不但違法,還造謠?

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-4-29 08:31 PM 發表
「港版國安法」下,支聯會今年能否在維園舉行「六四」32周年燭光晚會,備受外界關注;昨日(26日)有報道更引述消息指警方會以疫情為由,不會批准今年六四燭光集會。

https://hk.appledaily.com/resizer/c2imWpRmvU4mItuhAU60zghCk_k=/1920x1080/filters:quality(100)/d87urpdhi5rdo.cloudfront.net/04-27-2021/t_1a0a35b0278e4f5bbdef939bd490dc28_name_WhatsApp_Image_2021_04_27_at_15_19_54.jpeg ...
咁耐都唔拉你嘅,拉咗你我就信。

引用:
原帖由 WongManTak 於 2021-4-29 09:59 PM 發表
中華人民共和國現行的是多黨合作和政治協商制度, 中華人民共和國現行的不是一黨專政! 中國政府不是一黨專政, 何來顛覆中國政府? 睇證據:
中華人民共和國憲法
序言 (第10段)
中國共產黨領導的多黨合作和政治協商制度將長期存在和發展。

國家的主人是人民 (包括香港人).
共產黨須尊重香港人也是國家的主人.
共產黨必須依靠香港人的支持,經常保持同香港人的密切聯系,傾聽香港人的意見和建 ...
你即是話支聯會詐騙捐款??

反正憲法與國安法的基本原則是不變的
違法必究

引用:
原帖由 TheVirgo 於 2021-4-29 21:41 發表
結束一黨專政....姐係要係共產黨手上奪權.....古往今來奪權者失敗.....一係誅九族.....一係坐監入獄精彩人生,阿爺都給左支上方寶劍林鄭,都吾識用國安法,你驚咩呢?
佢冚家英藉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]