• 瀏覽: 1,598
  • 回覆: 19
+3
「連登討論區」網民發文指,「以前聽好多人講,住公屋就係人生贏家,自己住個陣都冇咩感覺,因為冇可比性。但搬左出黎先知其實鄰居質素真係差好遠」

網民形容,有精神異常患者在公共屋邨成為基本情況,「唔住係你附近係你好彩」,私樓雖然並非無精神異常患者,但機會相對低好多。網民又指,私樓「唔會咩人都可以入到你幢樓」,「其實連衛生都係,係公屋幾乎日日見到𨋢入面有垃圾,走廊成日有食物漬,後樓梯一定搵到啤酒罐」

網民認為,「雖然公屋租好平,但係換嚟嘅條件都差好遠,有朋友以前都想置業,但最近拎到公屋,佢話冇哂壓力好爽,應該一世唔會搬」。於是網民想知「有得揀有能力,係咪真係都會揀住公屋」。

有網民留言指社會對公屋戶本身帶有負面印象,「交友APP 啲女一知你知住公屋就失蹤」。有人認同公屋品流複雜,「貧窮,迷信,殘疾,疫症,精神異常,長期病患,吸毒,爛賭,援交,酒精上癮,老人,童黨,邊青,黑幫,失業,失學,低學歷,低技術,新移民,罪惡。公屋就係政府一次過將所有問題集中嘅地方」、「真...住公屋最大問題就係太多無公德心嘅人,個比例真係大到嚇死人,住客質素真係好重要」。

有人則認為無法比較,「開支上公屋一定贏,問題係私樓個門檻太高,唔係公屋仔輕易跨越的距離,所以無咩好比較」、「有錢點會想住公屋,不過私樓同公屋都有好多種嘅,如果係殘舊/龍床盤嘅私樓,可以買到/新型公屋仲好,至於舊式連房都間唔到嗰啲就算吧啦」

住公屋,起碼好過訓街,
捱貴租住劏房.
公屋租金平.....人生是沒有十全十美的....

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1559341/即時-港聞-維港會-品流複雜怎算-人生贏家-網民質疑-有能力真係揀公屋

冇人睇?

公屋係買私樓既捷徑,唔應該以一世住公屋為榮,租私樓果d先至難翻身

每個人既價值觀都唔一樣
有人就以公屋作為起點遂級上
有人就以公屋作為終身居所
百貨賣百客

公屋應設인민반人民班
下載 (2).jpeg (12.7 KB)

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-4-30 12:34 PM 發表
公屋應設인민반人民班12303558 12303559
有居委會呀

應該話,系無能力情況下,公屋系最好選擇。。何況,都系一個過渡期

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-4-29 07:14 PM 發表
「連登討論區」網民發文指,「以前聽好多人講,住公屋就係人生贏家,自己住個陣都冇咩感覺,因為冇可比性。但搬左出黎先知其實鄰居質素真係差好遠」

網民形容,有精神異常患者在公共屋邨成為基本情況,「唔住係你附近係你好彩」,私樓雖然並非無精神異常患者,但機會相對低好多。網民又指,私樓「唔會咩人都可以入到你幢樓」,「其實連衛生都係,係公屋幾乎日日見到𨋢入面有垃圾,走廊成日有食物漬,後樓梯一定搵到啤酒罐」

...
有幾多能力,先有得揀住係邊度,我想住係半山啦,但唔現實嘛

公屋唔係人生贏家
係成為人生贏家嘅起點
(當然仍要靠自己)

品流複雜, 這個是事實。

住私樓亦唔見得鄰居質素有幾好,私樓一樣大把人自私自利,冇公德心

但公屋真係慳唔小錢,千零蚊租乜叉都包哂

咁又唔係咁講喇,君不見幾多富戶霸住間公屋唔肯走,佢哋算唔算人生贏家

連登嘢搬來香討講,想增加關注咩?

公屋優勝過私人納米樓........

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-4-30 02:36 PM 發表
咁又唔係咁講喇,君不見幾多富戶霸住間公屋唔肯走,佢哋算唔算人生贏家
贏到突啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]