• 瀏覽: 4,002
  • 回覆: 50
[隱藏]
月28日下午,香港立法會以40票贊成、1票反對及1票棄權,三讀通過香港特區政府財政預算案下的《2021撥款條例草案》,財政司司長陳茂波表示,港府已在財政預算案中推出規模逾1200億港元的逆周期措施,包括推出電子消費券計劃,以助力香港恢復經濟,協助市民渡過經濟難關。此前,香港財政司新聞發言人曾回應南都、N視頻記者提問時稱,“今年的預算案將積極參與國家‘雙循環’新發展格局,發揮好香港作為獨特的門戶、跳板和中介人的角色。”此外,在疫后經濟恢復方面,該發言人還表示,本年度財政預算案還提出措施包括協助企業開拓市場、發展數碼經濟以及提升旅遊資源等,以加速疫后的經濟恢復和協助企業把握疫后新經濟的機遇。他強調,“今年的預算案還提出了發展綠色經濟,繼續透過金融、創新科技、空運、供應鏈管理和專業服務等優勢產業,加強拓展國際經貿空間、積極參與國家‘雙循環’新發展格局,發揮好香港作為獨特的門戶、跳板和中介人的角色。”

個人觀點:財政撥款千億港元撐經濟入境條例源頭堵截「假難民」
4月28號香港立法會會議順利舉行,高票通過咗《2021撥款條例草案》、《2020年入境(修訂)條例草案》等多項草案。此次立法會秩序井然,運行順暢。不同議員、團體及社會各界同聚一堂,積極對草案內容進行溝通、討論,為回應社會各界期盼,解決好香港嘅切實問題,提出咗好多眾多寶貴嘅意見。
《2021撥款條例草案》值得關注嘅有兩點。其一係草案喺40票贊成、1票反對及1票棄權下順利通過,只用咗八個鐘。之所以強調順利,係因為過去嘅財政預算案會議曾一直係反對派拉布搞事嘅戰場。佢哋為達政治目的,唔顧香港利益,用提出修正案或臨時動議等手段,拖延審議時間。2014年嘅預算案花咗約148個鐘。2017年年底喺修改議事規則,大幅限制拉布嘅情況下仍用咗40個鐘。今次嘅預算案會議向大家展示咗正常嘅立法會該點樣運作,更用事實充分證明香港已經進入咗由亂轉治嘅良好軌道,未來嘅立法會再不容宵小擾亂破壞。其二係政府推出咗逾1,200億港元逆週期措施,助力香港恢復經濟。2019年以來,香港經濟經歷咗中美貿易危機、黑暴事件、疫情嘅重重考驗。為撐經濟、支援市民和企業,特區政府就算喺巨額嘅財政赤字下仲係選擇推出咗逆週期措施,發放電子消費券,希望令就業環境改善,協助市民喺新冠肺炎疫情下渡過經濟難關。預算案仲積極參與進國家「雙循環」新發展格局,努力發揮好香港作為獨特嘅門戶、跳板和中介人嘅角色,推動香港經濟早日重現繁榮。
《2020年入境(修訂)條例草案》通過後將於8月1號正式生效。此次修例目的係更有效處理困擾香港多年嘅「假難民」問題。目前喺超過1.3萬名申請逗留香港嘅人中,其中不獲確立嘅個案高達99%,而政府平均每年要花費10億元喺解決呢啲問題上。此外,呢啲人當中涉及「打黑工」、搶劫、傷人等罪行嘅更係不勝枚舉。「假難民」唔單止喺浪費政府嘅人力物力,影響司法機構嘅正常運作,更係香港治安嘅潛在威脅。新嘅入境草案可要求航空公司喺航班抵港前,向入境處提供乘客資料,以及禁止運載個別人等來港,則可以從源頭有效堵截呢啲「假難民」。根據《國際民用航空公約》規定,航空公司喺航機起飛前,要向目的地嘅入境部門提供乘客和機組人員資料,依家已有超過90個國家行使該系統。特區政府此舉係應國際民用航空組織嘅請求,亦係履行公約下嘅國際責任。此條例只係只適用「前來香港的航機」,並唔影響港人出入境自由。但卻有境外媒體和攬炒派組織藉此詆毀草案為「鎖港條例」,污衊其「限制港人出入境自由」。正如「你永遠叫不醒一個裝睡的人」,境外敵對勢力和攬炒派根本不在乎事實係點樣,佢哋係明知且故意嘅,只想利用一切機會進行扭曲、污衊香港。望廣大市民擦亮雙眼,唔好輕信謊言。
喺國安法嘅保駕護航下,立法會徹底掃清咗攬炒派嘅毒瘤,真正發揮起咗立法機關嘅職能作用,讓香港不斷向「良法善治」邁進。政府任何條例草案嘅出台都始終以市民利益為出發點,以香港嘅長治久安和繁榮昌盛為落腳點。喺積極融入國家「雙循環」新發展格局中,發揮香港優勢,讓香港早日重現繁榮盛景。



熱賣及精選
粵港澳大灣區發展為香港創科帶來無限的機遇,而國家上月通過的“十四五”規劃綱要亦明確支持香港建設國際創新科技中心。


香港必須把握好這個黃金機遇,積極融入國家發展大局,加強與大灣區的創科合作。


管好疫情是經濟復蘇的關鍵,而疫苗廣泛接種是抗疫工作的重要一環。


[隱藏]
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
請掃除泛暴禍港分子


“攬炒派”會以大規模街頭暴動,加上國際政治和經濟上的制裁,有組織有計劃地令香港陷入深淵


“攬炒派”死心不息,仍然在積聚實力,務求實現“‘革命’成功后煲底見”的“幻夢”。


[隱藏]
“攬炒派”所作所為簡直就是厚顏無恥之徒!


提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]