• 瀏覽: 2,119
  • 回覆: 17

港大感染及傳染病中心總監何栢良表示,接種科興或復必泰疫苗的建議很不同,要證明某些人士不適合接種疫苗,事前一定要讓市民清楚知道兩者分別。

何栢良在一個電台節目表示,政府在上星期向私家醫生發出18頁有關科興疫苗的指引,當中包括5項禁忌以及3項延遲接種的情況。私家醫生根據有關指引,極其量只可證明某些人士不適合打科興,但根據外國數據,可以證明有關人士適合接種復必泰

何栢良表示,香港絕大部分人適合打針,即使英國和美國「三高」人士比本港多,當地仍有大量人打針後都沒有問題。很多市民不一定要選擇接種科興應該同時告知或建議他們適合打復必泰,才能推高餐飲、酒吧等行業和學生的接種率。

--------------------------------------------------------

何栢狗始終都係西方忠實既一條狗

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1588380-20210429.htm?spTabChangeable=0

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-4-29 03:16 PM 發表

港大感染及傳染病中心總監何栢良表示,接種科興或復必泰疫苗的建議很不同,要證明某些人士不適合接種疫苗,事前一定要讓市民清楚知道兩者分別。

何栢良在一個電台節目表示,政府在上星期向私家醫生發出18頁有關科興疫苗的指引,當中包括5項禁忌以及3項延遲接種的情況。私家醫生根據有關指引,極其量只可證明某些人士不適合打科興,但根據外國數據,可以證明有關人士適合接種復必泰。

何栢良表示,香港絕大 ...
清到BNT都係好事, 快過期, 科興仲擺得,
但曱甴會打/敢打咩?

提示: 違規內容已被屏蔽
我打左服必太, 暫時無咩問題。

我聽說可以提升個人免疫力, 發揮內在潛能, 所以我去打了

仲可以防癌添

根據某粉報嘅講法,即係何柏良係為咗"谷針",罔顧市民生死。

科興都頂唔順仲打復必泰

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-4-29 03:34 PM 發表
我打左服必太, 暫時無咩問題。

我聽說可以提升個人免疫力, 發揮內在潛能, 所以我去打了

仲可以防癌添
mRNA係激活免疫系統…但可能激活一d唔應該激活的…如癌細胞,要幾年後才能見証

打完復必泰唔少人反應係頂唔順,果一日好似大笨象打針暈左的效果 ... 真係大笨象都起唔番身唔奇 ... 但當然呢個反應短暫,但嚇倒唔少人 ...

反而科興係打完好多冇事,以為可以周圍去,冇好好休息,結果就因為身體機能有變,較易誘發左自己的血管病,結果出事 ...

何大金句王點解唔宣傳呢樣嘢?

唔打最安全

脏心思的 公衛磚家
與黑醫護  

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-4-29 03:47 PM 發表

mRNA係激活免疫系統…但可能激活一d唔應該激活的…如癌細胞,要幾年後才能見証
性能力唔知有無激活

以色列英國美國中國內地大部份人都打針
唔通呢班人條命唔值錢
只係香港人條命特別值錢怕去打針

毒果同方向報日日都有系統地散布失實資訊,抹黑科興新冠疫苗喎,點解香港政府唔譴責佢地, 怕左黑媒?

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-4-29 03:57 PM 發表

性能力唔知有無激活
我打左勁好多

引用:
原帖由 fstephen 於 2021-4-29 03:49 PM 發表
打完復必泰唔少人反應係頂唔順,果一日好似大笨象打針暈左的效果 ... 真係大笨象都起唔番身唔奇 ... 但當然呢個反應短暫,但嚇倒唔少人 ...

反而科興係打完好多冇事,以為可以周圍去,冇好好休息,結果就因為身體機能有變,較易誘發左自己的血管病,結果出事 ...

何大金句王點解唔宣傳呢樣嘢?
我打完兩針科興都有去行街

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]