• 瀏覽: 3,866
  • 回覆: 52
+2
政府早前公布將透過「防疫抗疫基金」,推出於公眾街市推廣非接觸式付款的第二輪資助計劃,並會擴大受惠對象以涵蓋持牌小販。資助計劃明日(30日)開

非街市商戶 / 非持牌檔販 就唔會受惠到!

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 電子收費-街市檔販及持牌小販明起可申請

齊齊報復性消費

非持牌小販就唔會受惠

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-4-29 02:49 PM 發表
非持牌小販就唔會受惠
唔持牌點解要幫?佢哋有無交利得稅

去街市,我會盡量用電子付款,防細菌

街市商戶基本不會申請,因要隱藏收入

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-4-29 02:55 PM 發表

因為YC最鍾意幫罪犯

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-4-29 02:41 PM 發表
齊齊報復性消費
報復咩?只要平時有出吓街返吓工既,都知家陣大部份人已經回復正常生活架啦.俾果幾千想推高個經濟呀?

引用:
原帖由 錢太多4 於 2021-4-29 03:26 PM 發表
街市商戶基本不會申請,因要隱藏收入
呢類濕鳩小店伙記請得少, 賺埋自己袋, 稅又唔點交, 有事就要求多多
最好領剪加爆佢地租提升政府物業稅收入!
然後引入肯用八達通, 肯交多稅既連鎖大財團

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-4-29 02:49 PM 發表
非持牌小販就唔會受惠
點解資助非法小販?

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-4-29 03:34 PM 發表

呢類濕鳩小店伙記請得少, 賺埋自己袋, 稅又唔點交, 有事就要求多多
最好領剪加爆佢地租提升政府物業稅收入!
然後引入肯用八達通, 肯交多稅既連鎖大財團
領展好多街市有裝電子支付

報復性消費....

引用:
原帖由 摸胸呻吟屈非禮 於 2021-4-29 02:34 PM 發表
政府早前公布將透過「防疫抗疫基金」,推出於公眾街市推廣非接觸式付款的第二輪資助計劃,並會擴大受惠對象以涵蓋持牌小販。資助計劃明日(30日)開

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/none/0852da2926e8af27e45d169b7859df04/stheadline/inewsmedia/20210429/_2021042911151918297.jpg
電視話原來有商戶無商業登記所以裝唔到商業版八達通機。咁可以放寬俾可提供租約代商業登記以便租約期內安裝?
如安裝八達通機,最好以實線接部機,以免因其他環境影響連接,尤其是早上繁忙時間,人人買菜連線要求一定要較好。
部機可以裝在視線可見,例如用條線由高處拉下來,減少街市洗地或清潔時濕了部八達通機。

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-4-29 02:55 PM 發表

有時商戶的貨是散件來貨,未必會長期租一個單位。如果可以提供由領展發出的租約,應彈性接受方便買賣雙方用。

引用:
原帖由 montejo 於 2021-4-29 03:37 PM 發表

點解資助非法小販?
同d黃畜理論嘥L氣啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]