• 瀏覽: 1,400
  • 回覆: 12
前年粉嶺公路九巴撞樹意外造成6死39傷,肇事九巴司機被控危險駕駛引致他人死亡,以及危險駕駛導致他人身體受嚴重傷害。司機早前認罪,早上在區域法院被判即時入獄4年,停牌5年,並須自費報讀駕駛改善課程。 法官判刑時指,被告在行駛期間曾多次微微點頭,疑似在打哈欠,更曾多度單手握著駕駛盤。在意外發生前,被告看...

判 4 年咁少,實在益咗佢啦,揸車恰眼瞓,係咪痴 L 線架,死咗咁多人,佢死幾拾次都還唔番呀,仆街 😡

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1588155-20210428.htm?spTabChangeable=0

係香港都話揸車整死人係便宜的……偷厠紙都坐40個月監

香港D交通法例真是過哂時

輕過偷廁紙............

入獄4年...停5年牌...即係實際上只停佢一年牌....
唔通坐監有得開車咩.....

竟然唔係終身停牌..5年後又可以出來害人..

渣車眼訓應該點做 ?

1. 停路邊訓30分鐘再開。

2. 打比公司叫同事來頂更。

3. 飲紅牛keep going

引用:
原帖由 green2016 於 2021-4-28 01:29 PM 發表
前年粉嶺公路九巴撞樹意外造成6死39傷,肇事九巴司機被控危險駕駛引致他人死亡,以及危險駕駛導致他人身體受嚴重傷害。司機早前認罪,早上在區域法院被判即時入獄4年,停牌5年,並須自費報讀駕駛改善課程。 法官判刑時指,被告在行駛期間曾多次微微點頭,疑似在打哈欠,更曾多度單手握著駕駛盤。在意外發生前,被告看...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1588155_1_L_20210428130534.jpg
用坑渠蓋打人企圖謀殺4年,
整汽油彈4年,
差唔多拉,鬼叫傷趕狗官多

引用:
原帖由 green2016 於 2021-4-28 01:29 PM 發表

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1588155_1_L_20210428130534.jpg
正常啲判罪

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2021-4-28 01:54 PM 發表
入獄4年...停5年牌...即係實際上只停佢一年牌....
唔通坐監有得開車咩.....

竟然唔係終身停牌..5年後又可以出來害人..
仲有公司會請佢?

引用:
原帖由 16610joey 於 2021-4-28 02:36 PM 發表

仲有公司會請佢?
有牌就可以渣車搵食, 的士, 貨VAN, UBER,
就算唔係搵食, 佢一樣可以渣車
唔終身停佢牌佢都有機會再危害社會

判四年即係一條命唔使一年?
停牌五年點解唔係終身?
自費課程幾百蚊搞笑呀? 

6條人命,比唔上廁紙,香港司法制度痴9線

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2021-4-28 02:43 PM 發表

有牌就可以渣車搵食, 的士, 貨VAN, UBER,
就算唔係搵食, 佢一樣可以渣車
唔終身停佢牌佢都有機會再危害社會
我只係諗無巴士,旅巴公司,忙記其他你啱

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]