• 瀏覽: 4,937
  • 回覆: 69
+4
中國共產黨深圳市第七次代表大會今日開幕,規劃未來五年發展藍圖,5年後深圳GDP將達4萬億元(人民幣,下同),居民人均可支配收入超9萬元。深圳

中國共產黨深圳市第七次代表大會今日開幕,規劃未來五年發展藍圖,5年後深圳GDP將達4萬億元(人民幣,下同),居民人均可支配收入超9萬元。深圳衛視解讀稱,這意味着深圳過兩年將趕超韓國首爾,成為亞洲第四城,5年內逼近倫敦、巴黎。深圳市委書記王偉中今天在大會指出,深圳將前瞻布局6G、量子科技、深海深空、無人駕駛、智慧網聯汽車等前沿領域,全社會研發投入佔GDP比重達到5%左右。

如果深圳升格為直轄市, 5年內GDP必定超過倫敦巴黎, 更可以直逼紐約, 深圳政府興建很多人才房, 以低價出租出售給全國人才, 人才留在深圳創業發展.  
我係深圳包租公, 在深圳各區買樓出租, 深圳房價一定水漲船高.  
我係第一批打科興疫苗的人, 目的就係可以儘快返深圳買多幾層樓收租.

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1558429/即時-中國-深圳五年發展藍圖出爐-GDP將達4萬億人民幣超越首爾

其實廣東省已超過南韓,現在還想用一個市的經濟規模超過南韓, 侮辱性極強。

引用:
原帖由 simpson777 於 2021-4-28 12:51 AM 發表
其實廣東省已超過南韓,現在還想用一個市的經濟規模超過南韓, 侮辱性極強。
廣東省KO南韓.
深圳KO首爾.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-4-28 12:55 AM 發表

廣東省KO南韓.
深圳KO首爾.
唔該師兄,喺我睇錯

美國以全國之力去打壓華為, 令華為生意受挫, 否則深圳在今年內已經可以超越首爾.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-4-28 12:44 AM 發表
中國共產黨深圳市第七次代表大會今日開幕,規劃未來五年發展藍圖,5年後深圳GDP將達4萬億元(人民幣,下同),居民人均可支配收入超9萬元。深圳

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/none/138949bf2286117d4dfce8c682090074/stheadline/inewsmedia/20210427/_2021042722415233992.jpeg ...
炒高D樓市,GDP當然高
其他.....就去死

引用:
原帖由 simpson777 於 2021-4-28 00:51 發表
其實唔係侮辱,只係進步神速。😅

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-4-28 01:13 AM 發表

其他.....就去死
樓價升, 代表市民資金充裕, 人人都想買磚頭又保值又升值, 點解市民咁有錢? 因為經濟好自然風生水起.
經濟的乘數效應唔係你死我活, 而係共同致富.

克強哥哥話有幾億人月薪1000或以下喎 咁多奴隸好用好洗

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-4-28 01:28 AM 發表

樓價升, 代表市民資金充裕, 人人都想買磚頭又保值又升值, 點解市民咁有錢? 因為經濟好自然風生水起.
經濟的乘數效應唔係你死我活, 而係共同致富.

早兩日深圳官場地震,一府一委兩院同時換帥

深圳新市長履歷可謂輝煌,屬于典型的“天之驕子”

其中一個亮點系執掌九江石化期間解決職左工住房問題

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-4-28 01:13 AM 發表

其他.....就去死
深圳好多高新科技公司
呢類公司俾得起錢 同埋年終獎金好高
(我曾經聽聞過騰訊係30個月奬金)
佢地買得起科技園區附近既屋苑
所以南山區先升得咁快

不過咁
各個城市都想爭高新科技呢塊餅
以我所知珠海都有唔少
可能得返龍頭公司係深圳
二三線去晒珠海
咁到時就到珠海暴升

係香港咁有趣 
科學園數碼港搞搞下變左做房地產項目

深圳應該同加州比。

引用:
原帖由 明日真香 於 2021-4-28 01:45 AM 發表

深圳好多高新科技公司
呢類公司俾得起錢 同埋年終獎金好高
(我曾經聽聞過騰訊係30個月奬金)
佢地買得起科技園區附近既屋苑
所以南山區先升得咁快

不過咁
各個城市都想爭高新科技呢塊餅
以我所知珠海都有唔少
可能得返龍頭公司係深圳
二三線去晒珠海
咁到時就到珠海暴升

係香港咁有趣 
科學園數碼港搞搞下變左做房地產項目

加埋香港

鍵盤翻頁