• 瀏覽: 2,164
  • 回覆: 23
+5

消息指,行政會議通過多項「疫苗氣泡」措施,預計食肆每枱可由4人放寬至6人,晚市堂食延長至午夜12時,但顧客必須使用「安心出行」,15歲或以下人士可以豁免,65歲以上人士則可以選擇「寫紙仔」。食肆員工亦要至少接種一劑疫苗,如果因各種原因不適宜接種,可以填表申報,亦可能要改為每星期接受檢測一次,周四實行。

據《星島日報》早前報道,港府與餐飲業界已達成共識,若食肆員工因健康理由未能接種疫苗,須填寫聲明書提交給僱主,但毋須出示醫生紙或相關健康證明,如有虛假陳述,員工須自行負上刑事責任;未能接種疫苗的員工要繼續十四日進行一次檢測,

至於酒吧、卡拉OK周四可重開,員工和顧客須接種首劑疫苗,顧客需使用「安心出行」,處所可營運至凌晨2時,酒吧和夜總會需兩人一枱,卡拉OK可四人一間房。

宴會人數限制有望放寬至100人,員工需打兩針新冠疫苗,賓客則需接種至少一針。婚禮場地方面,室內可以放寬到50人,室外容許有100人,員工和賓客亦需接種新冠疫苗,15歲或以下人士可獲豁免。政府預期到下一階段,食肆可以放寬至8人一枱,及營業至凌晨兩點,但條件包括全部員工要完成接種兩劑疫苗。

本地旅行團聚集人數限制亦將會放寬,容許30人一團,導遊領隊必須至少接種一針,團友要有3日以內陰性檢測,要全程戴口罩。

香港年青人唔肯掃安心出行只「填紙仔」, 以為對抗政府假扮民主就好有型,  其實佢地做法應驗左香港嘅「港運」問題,  就係自己累自己,  香港滯後拖慢落後就係自己人做成,  後果都係這班人受返.

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1557841/即時-港聞-消息指食肆員工需打最少一針-食客須掃安心出行65歲以上長者可-填紙仔

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
港小強冇得救㗎!去英美澳洲加拿大咪一樣要用出行app

引用:
原帖由 南區宇宙的師兄 於 2021-4-27 02:30 PM 發表
掟佢哋去印度就得

我一向都有嘟嘅喎!寫紙仔唔知有咩用?

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-4-27 02:34 PM 發表

掟佢哋去印度就得
英國都好正

填紙仔就係一種反叛心理,總之唔跟政府做就係型,跟政府做就係跪。
實際件事對自己有冇好處唔重要,自我感覺良好就得。
又唔好怪D黃人,革命已經輸到貼地,唔打個飛機平衡心理,好易抑鬱㗎。

又想強逼市民打大陸疫苗

寫紙仔比掃QR更保障私隱,真係要幾on9先講得出呢啲大話。

作為食客,我都支持食肆員工打疫苗。

引用:
原帖由 南區宇宙的師兄 於 2021-4-27 02:30 PM 發表
唔同的, 個人私隠上傳俾洋人主子是榮幸的事

變種病毒已入社區仲未搞清楚有無傳開就急住放寬, 今次再爆睇怕無咁易搞掂

引用:
原帖由 tomymt 於 27-4-2021 14:43 發表
我一向都有嘟嘅喎!寫紙仔唔知有咩用?
D人覺得Do左就輸,5可以輸比正苦

正常食客都要打,佢地風險大過員工,話曬都除曬罩食飯,來往人又多。。不過好奇打一支有乜用?

引用:
原帖由 三碌木 於 27-4-2021 17:59 發表
寫紙仔比掃QR更保障私隱,真係要幾on9先講得出呢啲大話。
寫紙係人地管有你資料D人隨時可以開來睇,do安心係留係自己電話人地唔會睇到

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 27-4-2021 18:10 發表
正常食客都要打,佢地風險大過員工,話曬都除曬罩食飯,來往人又多。。不過好奇打一支有乜用?
有打針果D都盡量去D類或者C類,除非特殊pig好

主題標籤 #口罩
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]