• 瀏覽: 5,255
  • 回覆: 10
2021年初,中國經濟繼續穩步增長,推動這一全球第二大經濟體前行的依然是房地產和出口等熟悉的行業。

https://cn.wsj.com/articles/中國經濟仍靠房地產和出口拉動-11618367411

如果經濟依靠房地產就係奴隸嘅話,中國同胞咪好多做咗房地產奴隸?

如果香港人要依靠中國發展經濟, 所以香港人係奴隸,
咁樣依靠出口拉動經濟嘅祖國同胞算係咩呢?

識時務者為俊傑,“當事實改變之後,我的想法隨之改變,您呢?”
引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-4-27 12:21 PM 發表
你受到咩打擊呀?

成日玩嘛D數字遊戲,你以為個個腦殘? 一個房地產增長大,就表示全中國靠房地產及出口拉動?
係你覺得自己特別聰明姐!!

無論祖國同胞,香港人,都係鍾意買樓㗎啦,你覺得佢哋係地產奴隸嘅,你咪唔好買樓成世租囉!

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-4-28 12:25 PM 發表

只系你特別on9而,但鬼佬既新聞後就亂咁吠

中國內地房地產佔GDP只有10%,比美國更低
你只不過只另一頭被洗腦,中國經濟靠房地產而己
你講乜都冇所謂啦,你覺得人哋買樓係地產奴隸嘅,你咪唔好買囉!

使唔使樓價跌到負資產,人哋妻離子散,等你買樓啊?

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-4-28 08:25 PM 發表
房地產是蓄水池,美國增發甘多貨幣,全世界一起通脹,人民幣跟住超發,沒房地產吸緊點水,通脹脹到邦邦聲,但國內租金,物價還是在大部分市民承受範圍,政府也推出便宜的公租房對沖
所以,高地價,從來都唔影響其他產業發展,香港嘅問題係,香港政府領導下,香港產業,失去競爭力。

因為,香港經濟失去競爭力,地產業嘅GDP佔香港經濟分數越來越大。

但係香港地產業爆破,根本解決唔到香港問題,香港大部份嘅中產,其實都係賺緊有錢佬嘅錢,香港大部份嘅財富,儲存在房地產,所以,如果房地產爆破,中產根本亦都冇價值。

香港根本問題,就係應該要發展產業。特別係支持人口嘅產業。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-4-29 10:08 AM 發表

內地樓價高,主要發生在一線城市,這當然多得美國QE,同中國經濟火熱啦

但事實,中國2,3線城市樓價好低
你的意思是香港做二線城市,來滿足你的買樓需要?

樓價跌到負資產,人哋妻離子散,等你買樓啊?

覺得只有啲戇撚鳩中產先會希望樓價爆破!!

樓價爆破,大把香港人,變成窮人,有鬼人畀得起錢請中產服務咩。

一個妓女服務有錢人,一鑊收3000 。
去做一樓一,隨時收300,一日做10鑊,先做得到同樣收入。

一個高級酒樓廚師,一晚炒幾個小菜隨時都可以收工。
走去茶餐廳做,都唔知要炒幾多個套餐,先至收到工。

窮人啲錢咁好搵嘅咩!
香港做服務性行業嘅,梗係,面向有錢佬㗎啦,接受貧富懸殊,係香港人嘅技能之一。

引用:
原帖由 highmax 於 2021-4-29 08:50 PM 發表

以前覺得你真心,而家覺得你收錢做野
成座樓都差5多係
好悶
我唔明你講咩啦!!

不過香港,疊埋心水做深圳嘅後花園啦。
以前就香港人,搵到錢返大陸玩女人,過多幾年,深圳來香港吊港女。

民主自由,係賺唔到美金嘅!!
價廉物美,先至賺到美金嘅,所以深圳先有資格賺美金,香港無。

如果賺唔到人民幣,好多香港人等食屎!
當然,香港仲有一班,識得投資嘅人,就餓唔死的!

引用:
原帖由 highmax 於 2021-4-30 09:12 PM 發表

就係覺得你E個ID係收中共錢,幫中共宣傳
而且好成功,昆到好多人
我應該是港英餘孽!!

我非常懷念,九七年前嘅香港,紙醉金迷,燈紅酒綠,繁華盛世,香港最風光嘅時候並沒有民主的。

香港嘅沒落,因為小人當道,好多人想出賣香港換取利益!!民主派有人係咁,建制派一樣有人係咁。
只不過目標不同,有啲人想拉攏西方搵着數,有啲人想拉攏阿爺搵着數。

香港好多年青人俾人洗腦,其實民主唔代表科學,因為納粹德國嘅科學,一定勁過當時嘅法國同英國,美國後期啲原子彈,都係德國來。

民生亦都同民主無關,你睇吓印度,為咗選舉,不擇手段,罔顧人命。

國家要強大,一就係軍事實力,一就係經濟實力。
亦即係話,一個地方想發展,一就軍人領導,一就係商人領導,絕對唔可以將權力落入小人手中。
睇吓北宋,冇撚用嘅文官小人,有冇能力擋住金人馬隊?
明朝末年嘅東林黨,有冇為崇禎皇帝建立一個偉大嘅明朝?

引用:
原帖由 highmax 於 2021-5-1 04:50 PM 發表

明白哂,原來收錢的
唔阻你賺錢
一定冇收錢,唔信就算!

不過,似乎你有啲嘢,仲未搞清楚!!

新聞報道員,收人工講新聞,唔通啲新聞全部都係假嘅?
一個老師收人工,教細路,佢教嘅嘢全部都係呃人嘅?
所以,我同你講,邊個講都無所謂,係咪事實最重要。

如果,你覺得,你嘅觀點係啱嘅,咪攞出嚟嘈下囉。
成日都喺度同人嘈㗎啦,唔爭在多你一個!!

引用:
原帖由 highmax 於 2021-5-2 08:33 PM 發表

"""""一定冇收錢,唔信就算!"""""""
真係冇???發毒世有收錢就"ham家產",你敢唔敢???
到呢一刻為止,和之前,收過人錢,上香港討論區出帖,ham全家!!

但係如果冇,就你ham全家,呢個係等價的!!

不過,重點依然係,如果係真相,邊個講也是一樣的。
正如,一個三歲細路哥,同你講太陽是東方升起的,你會唔會話佢唔識野,亂咁講?

當你覺得人哋俾人洗腦嘅時候,你會唔會懷疑自己先至係真正比人洗腦,俾人洗腦呢?

係咪自己覺得,自己企係正義,良心嗰邊,自己就真係企係正義,良心嗰邊?定係由頭到尾,自己都係錯嘅呢。

重點係你攞乜嘢來支持自己嘅想法?,科學,定係對民心信仰呢?

引用:
原帖由 highmax 於 2021-5-3 04:48 PM 發表

""""但係如果冇,就你ham全家,呢個係等價的!"""""
咁就唔洗了,我過野俾你當無數
諗到咩講咩先:
1.而家掠奪手段除左土地仲有貨幣(通脹),香港個班因為一路都係"溫室經營",所以太ON9+太貪心,搞到今日D後生咁樣,而家局住上中共班船等死
美國黃金儲備係世界NO1,世界NO2-10加埋都唔夠佢多,由坦克部隊看守(我記得係威斯康辛州)
美國人個套掠奪,係唔止土地的
2.出口 ...
雖然,我覺得你講嘅嘢冇咩價值,不過,禮貌上,點都要講聲多謝嘅!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]