• 瀏覽: 1,361
  • 回覆: 34
+5
今年3月,中國大陸以檢出介殼蟲為由,宣布禁止台灣菠蘿(鳳梨)輸入,台灣菠蘿轉銷香港、新加坡和日本等地。《香港01》記者上月底在香港油麻地果欄

而家已經賤價賣黑心菠蘿,仲垃圾過菲律賓,到盛產嘅時期點算好,黃畜係咪買曬佢

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/616 ... utm_medium=referral

零售都係$15...........來貨幾錢

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-4-27 08:18 AM 發表
零售都係$15...........來貨幾錢
半賣半送賤價

台灣菠蘿,終於贏了,打敗菲律賓,獨霸市場。。。但農民肯定要吃屎了,賤價速銷,飲鳩止渴。哈!

英文又話好多人爭住要,好多人唔識貨📣📣📣

灣仔街市都係賣$15/個。

唔怪得之行過普通士多, 門口都賣埋 台灣菠蘿平時根本唔賣水果

吓~杜文賊話包起曬嚟做嗰喎🤭
又係得個講字🤭

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-4-27 08:14 AM 發表
今年3月,中國大陸以檢出介殼蟲為由,宣布禁止台灣菠蘿(鳳梨)輸入,台灣菠蘿轉銷香港、新加坡和日本等地。《香港01》記者上月底在香港油麻地果欄

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210425/463081488309555200285107.jpeg/lFH2wQa8RPuipBNk4hcI7KFv9Z4kQy9zTYZle02GZXs

...
台灣政府用咗 10 億以上去補貼台灣菠蘿出口㗎。

毒果唔係咁講喔

引用:
原帖由 威廉PO 於 2021-4-27 08:23 AM 發表
台灣菠蘿,終於贏了,打敗菲律賓,獨霸市場。。。但農民肯定要吃屎了,賤價速銷,飲鳩止渴。哈!
農民點都係賺唔到,賺到嘅批發商。
不過呢一波,台灣政府用咗 10 億以上去保貼㗎。批發商完全無蝕底。

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-4-27 08:39 AM 發表

你做乜督爆人,都未去到盛產,點算好。

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-4-27 08:39 AM 發表

你講大話
民進黨媒體話
日本韓國賣到斷晒市
數量已超過賣比大陸
有錢都買唔到

好多已壞🙄

買呆灣菠蘿
係買果種精神!

最緊要打卡開tag
selfie完上facebook就掉

鍵盤翻頁
左右