• 瀏覽: 4,790
  • 回覆: 75
據財經事務及庫務局昨向立法會提交的文件指出,相信社會普遍認為已有一段長時間不在香港居住的人士,不應受惠於消費券計劃,因此會在資格準則中加入在港居住的要求,並且正與入境處研究相關細節。

轉載~

當局在文件中重申,消費券原則上不適用於繳付政府或公用事業收費、公共交通服務、購買金融產品、海外消費及兌現等,政府正與相關儲值支付工具營辦商,探討防止利用消費券作非本地消費用途的方法。

配合計劃 八達通提升儲值額至於有份協助推行計劃的八達通卡有限公司昨日表示,為配合市民領取消費券,由本周四起儲值限額仍為1,000元的八達通,將分階段自動提升限額至3,000元。

於2019年12月1日之前發出的八達通產品,包括租用版八達通、銷售版八達通、銀行聯營八達通及八達通流動電話卡等,及同年10月1日之前發出的Smart Octopus,現時儲值限額1,000元。由4月29日起,持有這些產品的市民於不同渠道使用指定服務後,包括八達通手機應用程式、八達通服務站及深銀聯易辦事自助繳費終端,其八達通的儲值限額,將會由1,000元自動提升至3,000元。

另外,由5月16日起,客戶於7-Eleven、OK便利店和惠康超級市場的所有分店增值,或成功領取公共交通費用補貼後,其八達通的儲值限額亦會自動提升至3,000元。

淨係講係呢個電子消費卷,都搞咗幾個月,從中真係睇到有關方面嘅辦事能力。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210427/00176_030.html

點check?

公平呀。唔比移民果D,返左大陸一樣唔可以比。

居港一定是包華的,因為已回歸

引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2021-4-27 07:16 AM 發表
點check?
我都想知,check 出入境紀錄啦,比較復習

引用:
原帖由 shopee 於 2021-4-27 07:28 AM 發表

我都想知,check 出入境紀錄啦,比較復習
以香港正苦既電腦,起碼check 2~3年

住係深圳都唔可以申請,搞分化咩?

你係大陸去境,可以跟住轉機去英國美國
係深圳轉機

引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2021-4-27 07:30 AM 發表

我就係想要點做,有排check
等波叔慢慢唸

如何檢查出入境記錄?

應該會被話監察個人行蹤,咁填紙仔果班唔好申請喇

引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2021-4-27 06:30 AM 發表

人手c h e c K?
電腦邊洗2年3年咁奈
電費水費出賬單要好耐?
政府電腦比私人公司仲差?
不是
電表水錶比人Cu t
在公司入少少資料己經即刻知你有無交電費水費

好合理.

引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2021-4-27 07:16 AM 發表
點check?
一年有幾多日唔係香港, 入境處咪有哂record

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-4-27 06:38 AM 發表
如何檢查出入境記錄?
出入境己經用電腦記錄
身証號碼
護照號號

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]