• 瀏覽: 2,663
  • 回覆: 36
政府計劃向每名18歲以上港人派發5,000港元電子消費券,今日(26日)向立法會提交文件,表示相信社會普遍認為,已有一段

政府計劃向每名18歲以上港人派發5,000港元電子消費券,今日(26日)向立法會提交文件,表示相信社會普遍認為,已有一段長時間不在香港居住的人士,不應受惠於消費券計劃,因此會在資格準則中加入在港居住的要求,並正與入境處研究相關細節。

即係查出入境紀錄就知道申請人是不是身在香港.
申請時要自報是否在香港[通常居住].

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210426/bkn-20210426170203514-0426_00822_001.html

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-4-26 06:50 PM 發表
政府計劃向每名18歲以上港人派發5,000港元電子消費券,今日(26日)向立法會提交文件,表示相信社會普遍認為,已有一段

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210426/photo/bkn-20210426170203514-0426_00822_001_01b.jpg?20210426180248

政府計劃向每名18歲以上港人派發5,000港元電子消費券, ...
唔應該用申報啦
直接同入境核對資料
某一段期間 不在香港境內
就不合資格受惠消費劵

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-4-26 06:50 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210426/photo/bkn-20210426170203514-0426_00822_001_01b.jpg?20210426180248

政府計劃向每名18歲以上港人派發5,000港元電子消費券, ...
應取消2百萬黃人所以香港福利

讚成

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-4-26 10:11 PM 發表

點分別邊200萬人呢?

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-4-26 22:11 發表

黃人最怕無私隱又有骨氣。。。唔會攞既

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-4-26 10:11 PM 發表

廢話,你點樣去找出2百萬黃人﹖

引用:
原帖由 Sleeps2019 於 2021-4-26 09:59 PM 發表

唔應該用申報啦
直接同入境核對資料
某一段期間 不在香港境內
就不合資格受惠消費劵
要申請人自己申報, 先至有紀錄, 不實申報有刑事後果.

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-4-26 10:14 PM 發表

疫情影響返唔到香港點計
疫情影響,仲要離港,咁咪抵死囉!

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-4-26 11:16 PM 發表

疫情影響,仲要離港,咁咪抵死囉!
今年7月開始申請, 申請期限到年尾, 下半年疫情應減輕, 半年內都返唔到香港就唔怨得人.

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-4-26 10:14 PM 發表

疫情影響返唔到香港點計
理得你

引用:
原帖由 金刀劍 於 2021-4-26 10:59 PM 發表

廢話,你點樣去找出2百萬黃人﹖
要自己申報,對上三年有冇參與遊行示威,如果有就唔可以攞,如果講大話就係虛假陳述要坐監。

引用:
原帖由 負資產BBQ 於 2021-4-26 11:30 PM 發表

要自己申報,對上三年有冇參與遊行示威,如果有就唔可以攞,如果講大話就係虛假陳述要坐監。
佢講大話又點,咁你點查﹖你如何找証據。
所以話阿爺叫你地做忠誠的廢物係冇錯的。

引用:
原帖由 金刀劍 於 2021-4-26 11:33 PM 發表

佢講大話又點,咁你點查﹖你如何找証據。
所以話阿爺叫你地做忠誠的廢物係冇錯的。
要查一定查到啦,你估上街遊行真係為左遊行?你嗰班有冇打卡冇影相?我係唔係忠誠廢物唔緊要,最重要係曱甴全部要去坐監,吹咩?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]