• 瀏覽: 1,288
  • 回覆: 16
再有病人急需換肺續命,48歲的Janice是兩子之母,6年前受基因突變的血癌及淋巴癌雙重打擊,先後接受多次化療、血幹細胞

再有病人急需換肺續命,48歲的Janice是兩子之母,6年前受基因突變的血癌及淋巴癌雙重打擊,先後接受多次化療、血幹細胞移植等療程,以為終盼到健康生活,兩年前卻再迎來噩耗,因肺排斥造成肺纖維化,目前肺功能餘下一成,醫生宣告只能換肺續命。深知肺移植率低的Janice不想成為家人負累,失去求生意志,本月初一度尋死,家人極為難過,盼善心人伸出援手。

畀好媽媽安心上路喇, 人生至此已無言.
點解呢家人到此地步仲要搞嘢, 浪費社會資源? 病人本身有兩種癌症, 又有自身攻擊免疫系統, 如果捐個屍肺畀佢, 又係會出現排斥現象, 死得更慘.
屍肺難求, 冇理由畀佢排頭位換肺, 醫生係救生唔救死, 要有專業評估是否要幫佢換肺.

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210426/bkn-20210426154558364-0426_00822_001.html

安心上路

係咪好媽媽就唔知,不過就真係好黑仔囉

好媽媽係肥胖人士, 肥人通常都係周身病.

雖則人總有一死, 但唔好輕易放氣生命

香港人好現實, 好多野用成本效益考慮

真心希望佢走得舒服D;
丈夫只能堅毅繼續生活;
兩個仔能生性長大成人..

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-4-26 08:09 PM 發表
雖則人總有一死, 但唔好輕易放氣生命

香港人好現實, 好多野用成本效益考慮
屍肺係免費, 係最珍貴的資源, 多多錢都買唔到, 必須物盡其用.
好媽媽有自身排斥力, 自己個肺都排斥, 換一個屍肺都係有同樣排斥.

說明大難不死,必有後福唔係人人有份,

但禍不單行。。。不少人遇上!

希望佢再次戰勝,迎來下半生快樂健康!

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-4-26 08:21 PM 發表

屍肺係免費, 係最珍貴的資源, 多多錢都買唔到, 必須物盡其用.
好媽媽有自身排斥力, 自己個肺都排斥, 換一個屍肺都係有同樣排斥.
換佐肺分分鐘過2年cancer又復發就GG,之前幾年有個女人換佐個活肝俾一個病人,點知個病人最後都好似排斥死佐。。。

呢位媽媽真係唔好彩,希望佢可以吉人天相吧

引用:
原帖由 KarinaLai 於 2021-4-26 10:13 PM 發表

換佐肺分分鐘過2年cancer又復發就GG,之前幾年有個女人換佐個活肝俾一個病人,點知個病人最後都好似排斥死佐。。。
聯合曱甴醫院?

引用:
原帖由 阿里膠膠 於 2021-4-26 10:19 PM 發表

聯合曱甴醫院?
乜香港政府醫院邊間無曱甴?

引用:
原帖由 KarinaLai 於 2021-4-26 10:35 PM 發表

乜香港政府醫院邊間無曱甴?
依間曱甴醫院既曱甴醫生廢,開漏藥以至病人壞肝,依間醫院既醫護係絕大部分都係死曱甴

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]