• 瀏覽: 5,437
  • 回覆: 88
+2
前年10月1日中國國慶,本港各區爆發反修例抗爭運動。一名女子當日在北角被警員搜出藏有雷射筆、螺絲批及鉗等物品,被控以管有攻擊性武器等罪。案件經審訊後,今於東區裁判法院裁決。裁判官鄭紀航直指被告的證供匪夷所思、砌詞狡辯。鄭官表明不接受沒有參與示威的市民會隨身攜帶面罩一說,又直言不相信普通市民會帶備望遠鏡以觀察街上情況及保障自身安全。雖然警員作供時遺忘案發時諸多的細節,但鄭官指控方仍能舉證至毫無合理疑點,裁定被告罪成,判監9個月。

小黃人講大話真係太跨張呀.  帶望遠鏡以觀察街上情況及保障自身安全都講得出, 係米當法官低能的?

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/local/20210426/4RC42JIDBZCJFMXKOUBBHYJ3XM/

引用:
原帖由 cskch 於 2021-4-26 03:03 PM 發表
前年10月1日中國國慶,本港各區爆發反修例抗爭運動。一名女子當日在北角被警員搜出藏有雷射筆、螺絲批及鉗等物品,被控以管有攻擊性武器等罪。案件經審訊後,今於東區裁判法院裁決。裁判官鄭紀航直指被告的證供匪夷所思、砌詞狡辯。鄭官表明不接受沒有參與示威的市民會隨身攜帶面罩一說,又直言不相信普通市民會帶備望遠鏡以觀察街上情況及保障自身安全。雖然警員作供時遺忘案發時諸多的細節,但鄭官指控方仍能舉證至毫無合理疑 ...
又唔見我要帶望遠鏡?如果你話身在伊拉克或阿富汗我都或者會信

引用:
原帖由 Immrkit 於 2021-4-26 15:05 發表

服左班甲由. 認罪米算咯. 仲要講大話, 做得出唔怕認喎.

死曱甴真係當人弱智,不過如果係黃官就一定信加放人

每年10.1跑馬仔
緊係話帶望遠鏡入場睇馬仔啦

香港官真係可以任判!

不相信證供,可以入罪!

不能舉證至毫無合理疑點,可以放生!

引用:
原帖由 cskch 於 2021-4-26 03:03 PM 發表
前年10月1日中國國慶,本港各區爆發反修例抗爭運動。一名女子當日在北角被警員搜出藏有雷射筆、螺絲批及鉗等物品,被控以管有攻擊性武器等罪。案件經審訊後,今於東區裁判法院裁決。裁判官鄭紀航直指被告的證供匪夷所思、砌詞狡辯。鄭官表明不接受沒有參與示威的市民會隨身攜帶面罩一說,又直言不相信普通市民會帶備望遠鏡以觀察街上情況及保障自身安全。雖然警員作供時遺忘案發時諸多的細節,但鄭官指控方仍能舉證至毫無合理疑 ...

抵死 

引用:
原帖由 cskch 於 2021-4-26 03:07 PM 發表

服左班甲由. 認罪米算咯. 仲要講大話, 做得出唔怕認喎.
因為之前真係有班庸碌或偏頗既裁判官連一些亂黎既辯護都接納,仲落手落腳幫被告脫罪..
幸好國安法一出..呢班官大為收儉...

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-4-26 15:20 發表

因為之前真係有班庸碌或偏頗既裁判官連一些亂黎既辯護都接納,仲落手落腳幫被告脫罪..
幸好國安法一出..呢班官大為收儉...
呢排法官公正左. 太偏頗的大部份都調走了.

相反到現在傳媒仲未入正軌!

帶望遠鏡以觀察街上情況及保障自身安全     曱甴真係叻

一聽到係鄭官審就知道唔會誤判🤗

引用:
原帖由 Immrkit 於 2021-4-26 03:05 PM 發表

呢兩個地方要麼唔出街,要麼著 避彈衣才安全🤔🤔

抗暴之戰,香港人又贏一仗!

精彩人生

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]