• 瀏覽: 48,952
  • 回覆: 744
  • 追帖: 1
+7
環保署一名員工被指未妥當簽署公務員的效忠聲明文件而遭停職,被禁止進入辦公室。事主表示,因家門匙遺在辦公室內,有家歸不得,已在灣仔辦公室附近的

環保署一名員工被指未妥當簽署公務員的效忠聲明文件而遭停職,被禁止進入辦公室。事主表示,因家門匙遺在辦公室內,有家歸不得,已在灣仔辦公室附近的街頭露宿兩日。
事主胡先生在職工盟幹事陪同下,今早9時半左右回到位於合和中心的辦公室準備取回包括門匙在內的私人物品,但職員以等候上司和等候新聞處人員為由,至早上10時半仍拒絕他入內。
任職公務員逾30年的胡先生,4月12日收停職信件,並於4月20日收到徐姓副署長禁入辦公室的口頭通知。
由於家門鑰匙及高血壓藥物均留於辦公室內,在無法取回鑰匙下,胡先生聲稱流連街頭兩日,在辦公室附近露宿,他今早在職工盟幹事曾紀南陪同下,返回辦公室希望取回私人物品。
環保署首席環境保護主任李瑞安早上約10時40分步出辦公室向傳媒表示,早於4月12日已給予胡先生一天時間執拾個人物品,但物件太多,會安排將未整理好的物品送往胡先生家中。
胡先生則指李瑞安所言不盡不實,他在4月20日前都能自由進出辦公室。對於部門表示將其個人物品送回他家的決定,他亦曾以短訊形式表示反對。

家門鑰匙及高血壓藥物均留於辦公室內...流連街頭兩日...
職工盟竟然無手足願意借宿一宵...
應該仲留低銀包...無錢...24小時開鎖服務...
高血壓會引致嚴重的併發症...要唔要入院檢查...

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1554238/即時-港聞-公僕宣誓-環保署職員遭停職禁入辦公室-稱遺下家匙已露宿兩日

我唔係好信,叫同事攞比佢唔可以嗎?

無匙可以爆門架嘛. 唔通你唔見左條匙, 就唔返屋企咩? 

唔好乜都炒作一番架 

一聽就知 有心玩野 

平時一定好黑人憎,家人都沒有鎖匙?獨居?又關職工盟咩事

做咩同錢及錢途作對
畀我就無論幾咁心不甘情不願都會宣誓咗先

引用:
原帖由 Newpopcorn3 於 2021-4-23 02:28 PM 發表

虛偽甴同戇9甴是但㨂一樣, 佢選擇左做後者
極權統治下嘅生存之道

俾幾百元開鎖佬就搞掂啦

引用:
原帖由 bwah 於 2021-4-23 02:35 PM 發表
俾幾百元開鎖佬就搞掂啦
無錢囉

唔識穩開鎖佬?DLLM

引用:
原帖由 Newpopcorn3 於 2021-4-23 02:36 PM 發表

做任何工作都有野要簽㗎喎, 做老美公司更加簽到你頭暈, 咁即係極權處處喎
都要睇簽乜㗎
中國係極權國家無容置疑呀

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-4-23 02:32 PM 發表

極權統治下嘅生存之道
黃畜冇腦真係唔係扮

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]